Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
03.02.2016

Executivul a aprobat un set de proiecte de legi cu privire la integritate

Executivul a aprobat un set de proiecte de legi cu privire la integritate

Este vorba de proiectul de Lege privind declararea averii și intereselor personale, proiectul de Lege privind Centrul Național de Integritate și proiectul de Lege privind modificarea și completarea unor acte legislative.
 
Documentele respective urmăresc aplicarea unor măsuri concrete și eficiente de prevenire și de combatere a îmbogățirii nejustificate, a conflictelor de interese, precum și a stărilor de incompatibilitate. Totodată, proiectele își propun realizarea angajamentelor asumate de țara noastră în raport cu Uniunea Europeană în acest domeniu.
 
Între prevederile propuse de Guvern se numără aplicarea unor sancţiuni mai aspre demnitarilor care încalcă legislaţia cu privire la integritate şi falsifică declaraţiile cu privire la venit şi interese, până la destituirea acestora din funcţie. Pe lângă aceasta, persoanele demise pe motiv că au încălcat criteriile de integritate nu vor mai putea ocupa funcţii publice. De asemenea, proiectele stabilesc mecanisme de confiscare a bunurilor dobândite prin metode ilicite.  
 
Premierul a subliniat că acest pachet de legi este extrem de necesar şi vine să reglementeze activitatea unor instituții importante și să le ofere pârghii. „În acelaşi timp, trebuie să fim atenţi ca aceste pârghii să fie folosite corect şi să nu se transforme în instrumente pentru abuzuri”, a precizat Pavel Filip.
 
Conform normelor propuse, în cadrul Centrului Național de Integritate va fi instituită o funcţie de inspector de integritate, care va veghea atent modalitatea de depunere a declarațiilor de venit și interese personale de către funcționari, dar și va avea acces la alte informații confidențiale despre persoanele vizate sau suspecte de fals în declaraţii, conflicte de interese. Aceste prevederi au menirea să eficientizeze activitatea Centrul Național de Integritate, să asigure independența instituțională a instituţiei, precum și să sporească nivelul de credibilitate a comisiei prin fortificarea mecanismelor de verificare a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate, controlul asupra respectării regimului juridic al conflictului de interese.
 
Pachetul de legi cu privire la integritate urmează a fi adoptat de Parlament, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus