Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-01-23/unele-companii-petroliere-astazi-au-afishat-pretzuri-mai-mici-la-motorina-cu-p-na-la-60-de-bani-42466.html
Data: Jan 23, 2016 (20:40)

Unele companii petroliere astăzi au afişat preţuri mai mici la motorină cu până la 60 de bani,

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu reprezentanţii companiilor petroliere pentru a discuta despre modul de formare a preţurilor la produsele petroliere în Republica Moldova şi posibilităţile de scădere a acestora.
 
În cadrul întrevederii, părţile au făcut un schimb de opinii pe marginea evoluţiei situaţiei pe piaţa internaţională şi modalitatea în care scăderea preţului barilului se va regăsi în reducerea preţului la carburanţi. S-a discutat şi despre problemele cu care se confruntă companiile petroliere din Republica Moldova.
 
Pavel Filip a menţionat că Guvernul pledează pentru transparenţă maximă în procesul de formare a preţurilor la produse şi servicii şi va depune tot efortul pentru a asigura acest lucru, în măsura competenţelor care-i revin. „Tarifele nu pot fi scăzute decât pe baze legale, dacă sunt obiective şi sunt respectate toate condiţiile de calcul. Iar în cazul produselor petroliere avem cauze obiective care să ducă la scăderea preţurilor. Unele companii au început ieftinirea carburanţilor, dar vreau să mă asigur că această ieftinire va fi una adaptată la realităţile de pe piaţa internaţională şi cetăţenii plătesc un preţ corect pentru carburanţi", a spus Premierul.
 
„Am avut această întâlnire cu reprezentanţii companiilor petroliere nu pentru a-i influenţa şi a-i determina să scadă preţurile la produsele livrate, dar pentru ca cetăţenii să fie siguri în transparenţa formării tarifelor şi preţurilor. Asta ar însemna că în acestea să nu se regăsească extra-profituri, cheltuieli nejustificate, iar cetăţeanul să ştie că plăteşte doar pentru cheltuielile care merită să fie incluse în acest preţ”, a precizat Prim-ministrul pentru presă.    
 
Şeful Executivului s-a arătat deschis pentru un dialog constructiv cu operatorii pieţei produselor petroliere şi pentru o colaborare eficientă, împreună cu alte instituţii ale statului, întru ajustarea preţurilor la pompă. „Contez foarte mult pe companiile petroliere în acest sens şi sper ca în zilele următoare, după o analiză suplimentară, să avem şi rezultate concrete pentru populaţie”, a spus Prim-ministrul.
 
Potrivit petroliştilor, există posibilităţi de a diminua preţul la produse petroliere. Unele companii deja astăzi au afişat preţuri mai mici la motorină cu până la 60 de bani, iar la începutul săptămânii viitoare, acestea s-ar putea micşora cu încă 40 de bani. În medie preţurile vor scădea cu un leu, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.