Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-01-21/cazul-violen-elor-de-la-sediul-parlamentului-este-investigat-penal-42427.html
Data: Jan 21, 2016 (12:28)

Cazul violențelor de la sediul Parlamentului este investigat penal

Pe cazul violențelor comise în seara zilei de ieri la sediul Parlamentului Republicii Moldova este pornită urmărirea penală, faptele fiind investigate sub aspectul comiterii infracțiunii de dezordini în masă.

Grupul de urmărire penală întreprinde toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cazului şi identificarea persoanelor implicate în comiterea și provocarea acţiunilor violente. În cel mai scurt timp, urmează a fi constatat legal prejudiciul adus sănătății persoanelor care au avut de suferit și au necesitat îngrijiri medicale (civili și angajați ai organelor de interne). De asemenea, vor fi evaluate pagubele materiale aduse Parlamentului prin distrugerea bunurilor acestuia şi Inspectoratului General al Poliţiei, prin sustragerea și deteriorarea echipamentelor poliţiştilor.

În cazul stabilirii vinovăţiei persoanelor în organizarea şi participarea la dezordini în masă, legea penală prevede o pedeapsă de pînă la 8 ani închisoare.

În contextul asigurării exercitării drepturilor cetățenești, Procuratura Republicii Moldova atenționează că mitingurile, demonstraţiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sînt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic. Sunt interzise și atrag răspundere penală întrunirile care incită la violenţă publică, la încălcarea ordinii publice sau organizarea tulburărilor în masă, a drepturilor şi a libertăţilor altor persoane ori punerea în pericol a vieţii sau a sănătăţii acestora, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.