Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-01-20/in-anul-2015-41-de-agen-i-economici-noi-au-fost-autoriza-i-sa-furnizeze-re-ele-i-servicii-publice-de-42408.html
Data: Jan 20, 2016 (12:45)

În anul 2015, 41 de agenți economici noi au fost autorizați să furnizeze rețele și servicii publice de comunicaţii electronice

În decursul anului 2015, încă 41 de agenţi economici au obţinut, în baza procedurii  de autorizare generală, dreptul de a furniza reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice și au fost înscriși de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în Registrul public al furnizorilor. Numărul persoanelor juridice, înscrise anul trecut în Registrul furnizorilor, a crescut, față de anul 2014,  cu 3% și a atins cifra de 547, arată un raport al ANRCETI despre derularea procesului de autorizare generală a furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice în anul 2015.

Din cei 41 de agenţi economici înscrişi în Registrul furnizorilor 25 - au ales să furnizeze atât reţele, cât şi servicii publice de comunicaţii electronice, 4 – numai reţele şi 12 - numai servicii. Cele mai solicitate servicii de comunicaţii electronice au fost serviciile de acces la Internet şi cele de retransmisie a programelor audiovizuale. Pentru furnizarea acestor servicii au fost autorizați 19 şi, respectiv, 21 furnizori noi intraţi pe piaţă.

Conform situaţiei din 31.12.2015, majoritatea absolută din cei 547 de agenţi economici înscrişi în Registrul public al furnizorilor sunt autorizați să furnizeze atât reţele, cât şi servicii publice de comunicaţii electronice.

ANRCETI aplică regimul de autorizare generală a activităţilor în domeniul comunicaţiilor electronice începând cu anul 2008. Acest regim se rezumă la faptul că persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice depune la ANRCETI o notificare, după care îşi poate începe activitatea. ANRCETI, în cel mult 7 zile de la notificarea începerii activităţii, eliberează solicitantului o declaraţie informativă tip ce confirmă depunerea notificării şi înscrierea acestuia în Registrul public al furnizorilor, precum şi condiţiile autorizării generale, care detaliază drepturile şi obligaţiile furnizorului.

Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza rețele și servicii publice de comunicaţii electronice se acordă pe un termen nelimitat, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ANRCETI.