Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-01-19/expozi-ia-fabricat-in-moldova-va-promova-conceptul-de-economie-verde-in-r-ndul-agen-ilor-economici-l-42405.html
Data: Jan 19, 2016 (20:56)

Expoziția „Fabricat în Moldova” va promova conceptul de Economie Verde în rândul agenților economici locali

Evenimentul național „Fabricat în Moldova”, organizat tradițional de către Camera de Comerț și Industrie, se va desfășura, în perioada 3 – 7 februarie 2015 și va cuprinde, pe lângă activitatea expozițională a agenților autohtoni, un amplu program de afaceri cu sloganul „Competitivitate – Performanță și Calitate”.

Programul de afaceri este focusat direct pe interesele operatorilor economici, oferindu-le posibilitatea de a discuta oportunitățile investiționale pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea proiectelor străine. Dezvoltarea durabilă și promovarea economiei verzi reprezintă una dintre prioritățile de dezvoltare pentru Republica Moldova, în acest context, Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei vor organiza în cadrul expoziției „Fabricat în Moldova”, pe data de 03 februarie 2016, ora 12:00, la CIE Moldexpo, o masă rotundă, cu tematica „Promovarea dezvoltării economice „verzi” în ţările Parteneriatului Estic”.

Potrivit CCI, evenimentul are drept scop promovarea economiei verzi în toate sectoarele de dezvoltare social-economică a ţării, cu atragerea atenţiei sectorului de afaceri, partenerilor de dezvoltare, asociaţiilor obşteşti, mass-mediei, dar şi a publicului larg privind asigurarea integrării prevederilor de protecție a mediului, utilizarea rațională a resurselor și eficiență energetică, în toate sectoarele economiei naționale și ale vieții sociale.

În cadrul mesei rotunde vor fi prezentate activităţile planificate privind implementarea principiilor economiei verzi în rândul agenților economici, prezentarea conceptului Foii de parcurs pentru dezvoltarea unui mediu economic cu efecte mai puţin nocive asupra mediului înconjurător în RM  și recomandările Programului EaP GREEN pentru realizarea acestora. De asemenea, vor fi mediatizate mai multe studii de caz și exemple practice de implementare a principiilor economiei verzi, precum (eficienţa energetică, achiziţii publice durabile, producerea mai pură, agricultura organică, utilizarea raţională a resurselor).

Totodată, evenimentul va contribui la majorarea gradului de informare a agenţilor economici, agenţiilor guvernamentale privind aplicarea principiilor economiei verzi pentru dezvoltarea durabilă a economiei şi creşterea bunăstării populaţiei, și nu în ultimul rând, mobilizare a resurselor interne şi atragerea resurselor externe pentru promovarea unei platforme naționale pentru creșterea economică verde.

Organizarea şi desfăşurarea mesei rotunde în calitate de eveniment naţional de promovare a economiei verzi este coordonată de Grupul de lucru inter-ministerial pentru dezvoltarea durabilă şi economia verde, condus de Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova cu suportul metodologic şi financiar al UNEP ROE din cadrul Programului UE EaP GREEN.