Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-01-13/anre-a-aprobat-proiectul-de-modificare-i-completare-a-metodologiei-de-calculare-i-aplicare-a-tarifel-42327.html
Data: Jan 13, 2016 (19:36)

ANRE a aprobat proiectul de modificare și completare a Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședința sa publică de astăzi, 13 ianuarie 2016, proiectul de modificare și completare a Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale prin care a adus acest act normativ în concordanță cu amendamentele la art. 4 din Legea nr. 123-XVIII din 23.12.2009 cu privire la gazele naturale, publicate în Monitorul Oficial la 18 decembrie 2015. Hotărârea  respectivă a Consiliului de Administrație al ANRE va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Conform modificărilor operate în Legea cu privire la gazele naturale și, respectiv, în Metodologia tarifară, ANRE va reglementa integral activitatea operatorului rețelei de transport prin stabilirea tarifului unic pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale, indiferent de destinaţia transportării gazelor naturale (transportul pentru consumatorii din ţară sau pentru transportul fluxurilor transfrontaliere de gaze naturale). Din conținutul noțiunii de “transport al gazelor naturale” au fost excluse cuvintele: „și serviciile de transportare internațională a gazelor naturale în regim de tranzit.”

În opinia specialiștilor ANRE, modificarea Metodologiei tarifare permite acoperirea cheltuielilor necesare și justificate ale operatorului rețelei de transport și a altor titulari de licență din sectorul de gaze naturale pentru desfășurarea activităților reglementate, întrucât aceștea vor avea posibilitatea să-şi acopere toate cheltuielile suportate la desfăşurarea acestor activități. În același timp, specialiștii ANRE consideră că stabilirea unui tarif unic și nediscriminatoriu pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale va contribui la asigurarea furnizării fiabile a gazelor naturale către consumatorii finali, cu cheltuieli minime şi cu utilizarea eficientă a obiectelor sistemului de gaze naturale.

Potrivit estimărilor ANRE, aplicarea noilor prevederi ale metodologiei tarifare va conduce la micșorarea tarifului pentru serviciul de transport al gazelor naturale, ceea ce constituie un factor diminutiv asupra tarifelor finale de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali.

ANRE va demara procedura de revizuire a tarifelor la gazele naturale pentru anul 2016 după ce vor intra în vigoare modificările și completările operate în Metodologia de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale.

Tarifele în vigoare la gazele naturale au fost aprobate prin hotărârile Consiliului de Administrație al ANRE din 13 noiembrie 2015, anunță Serviciul de presă al ANRE.