Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-01-12/businessul-pierde-aproximativ-12-milioane-de-lei-anual-pentru-comisioane-bancare-la-plata-impozitelo-42307.html
Data: Jan 12, 2016 (19:48)

Businessul pierde aproximativ 12 milioane de lei anual pentru comisioane bancare la plata impozitelor

Crearea Contului Unic la plata impozitelor ar permite agenților economici să economisească 10 milioane de lei anual, costuri pe care businessul le suportă din cauza numărului mare de transferuri pe care trebuie să le efectueze în fiecare lună pentru a achita impozitele către stat. Acastă soluție este prevăzută de o reformă elaborată de experții Programului USAID BRITE, în parteneriat cu Ministerul Finanţelor și promovată în cadrul campaniei de comunicare Update Moldova.

În prezent, în Republica Moldova, contribuabilii întocmesc ordine de plată separate pentru fiecare impozit, taxă, acciz sau amendă, ce trebuie plătite la bugetul național. Aceștia cheltuiesc timp suplimentar pentru a realiza zeci de transferuri către conturile Trezoriei de Stat, dar și bani pentru comisioanele bancare sau pentru eventualele penalități în cazul erorilor, cum ar fi transferuri către conturi greșite.

Există patru mari categorii de plăți pe care aceștia trebuie să le efectueze și care sunt grupate conform destinației astfel: bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) și fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală (FAOAM). Totodată, contribuabilii trebuie să efectueze mai multe plăți fiscale din cauză că unele impozite, în special taxele locale, ar putea fi distribuite pe mai multe conturi trezoreriale de încasări și, respectiv, la mai multe trezorerii teritoriale. Or, această modalitate de plată a impozitelor vine în contradicție cu practicile mondiale de succes, spre care RM tinde.
În rezultatul reformei, agenții economici vor avea posibilitatea să transfere o singură dată pe lună suma integrală pentru impozite într-un Cont Unic, iar statul va redirecționa resursele către destinațiile de buget necesare. Agenții economici vor trebui să emită un singur ordin de plată și nu șapte, cum sunt nevoiți în prezent, astfel ei vor economisi pe seama comisioanelor bancare și a plăților pe care le efectuează astăzi pentru subdiviziunile lor. Plătitorii de TVA vor efectua doar 12 plăți pe an în locul celor 83, economisind resurse financiare pe care le vor putea investi în propriile afaceri.

Conceptul contului unic a fost discutat cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și Trezoreriei de Stat, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, precum și cu mediul de afaceri. În prezent părţile lucrează pentru a dezvolta soluţia IT necesară repartizării resurselor financiare către sursele de buget necesare.

Campania Update Moldova este organizată cu suportul financiar al proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltarea Internațională Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător (USAID BRITE). Campania este adresată atât sectorului privat, cât și părților interesate din cadrul guvernului cu scopul de a încuraja colaborarea acestora să identifice soluțiile reciproc avantajoase, care vor contribui, totodată, la consolidarea dezvoltării economice a țării. Pagina web www.updatemoldova.md, va oferi informații detaliate despre fiecare dintre reforme și despre etapele de implementare ale acestora.