Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.12.2015

Decretul privind candidatura lui Ion Sturza la funcția de premier, constituțional

Decretul privind candidatura lui Ion Sturza la funcția de premier, constituțional

Curtea Constituțională (CC) a decis astăzi că decretul președintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, privind desemnarea lui Ion Sturza în calitate de candidat la funcția de premier este constituțional.

„Curtea Constituţională a decis că se respinge ca nefondată sesizarea unui grup de deputaţi în Parlamentul R. Moldova pentru controlul constituţionalităţii decretului președintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, cu referire la desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. De asemenea, Curtea recunoaşte drept constituţional decretul şefului statului privind desemnarea candidatului la funcția de premier”, a declarat preşedintele CC Alexandru Tănase.

CC a mai hotărît că „atribuţiile preşedintelui de a propune candidatul la funcţia de prim-ministru reprezintă o obligaţie constituţională. Pentru realizarea atribuţiei sale de a propune candidatul la funcţia de premier, preşedintele R. Moldova trebuie să-şi asigure prin consultarea fracţiunilor parlamentare susţinerea atît a majorităţii parlamentare, cît şi posibila cooperare constructivă a minorităţii aflate în opoziţie”.

Decizia CC prevede că „în cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, şeful statului are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare, de a desemna un candidat la funcţia de premier, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sînt de acord cu propunerea preşedintelui. În cazul în care este creată o majoritate parlamentară, atunci președintele trebuie să desemneze candidatul susținut de fracțiuni. Totodată, consultarea fracțiunilor parlamentare include și grupurile deputaților neafiliați”.

Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi va fi publicată în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Ieri, un grup de deputaţi au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind controlul constituţionalităţii Decretului Președintelui R. Moldova Nicolae Timofti cu referire la desemnarea candidatului Ion Sturza pentru funcţia de Prim-ministru şi interpretarea articolului 98 alin. (1) din Constituţia R. Moldova, informează Moldpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus