Trimite e-mail | Printeaza
Externe
14.12.2015

Ministrul Comănescu a subliniat, la CAE, necesitatea unei discuții aplicate privind Republica Moldova

Ministrul Comănescu a subliniat, la CAE, necesitatea unei discuții aplicate privind Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană (CAE), ocazie cu care, în contextul discuțiilor despre evoluțiile recente din statele Parteneriatului Estic, a subliniat necesitatea unei dezbateri aplicate, în cadru formal și informal, pe dimensiunea răsăriteană și, împreună cu alți omologi, privind Republica Moldova, precizează un comunicat MAE.

Potrivit sursei citate, discuția privind Partenerii estici s-a axat pe importanța implementării angajamentelor asumate de statele partenere și pe sprijinul UE pentru procesele de reformă din aceste țări.

"Referindu-se la Republica Moldova, ministrul Lazăr Comănescu a arătat că, în contextul regional și cel intern actual, se impune accelerarea eforturilor forțelor politice de la Chișinău pentru formarea unui guvern stabil și pro-european, care să continue reformele începute. Ministrul român a subliniat necesitatea realizării unei discuții aplicate, în cadru formal și informal, pe dimensiunea răsăriteană și, împreună cu alți omologi, privind Republica Moldova", precizează MAE în comunicatul de presă.

În ceea ce privește dimensiunea de securitate a Politicii Europene de Vecinătate, șeful diplomației române a pledat pentru o acțiune a UE care să fie complementară altor instituții internaționale, precum NATO.

"Ministrul Lazăr Comănescu a făcut apel la implicarea UE și a statelor membre pentru a continua să transmită semnale factorilor politici de la Chișinău în vederea menținerii Republicii Moldova pe calea reformelor și a stabilității. Totodată, a accentuat necesitatea continuării parcursului european al Republicii Moldova, singurul în măsură să răspundă adecvat solicitărilor de transparență, reformare și prosperitate ale societății", adaugă sursa menționată.

Privitor la Ucraina, demnitarul român a exprimat susținere pentru continuarea procesului extins de reforme, care să permită implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, începând cu 1 ianuarie. De asemenea, Comănescu a reafirmat necesitatea ca Acordurile de la Minsk să fie implementate în integralitate și a subliniat nevoia de responsabilitate din partea tuturor părților, inclusiv a Kievului.

"Referitor la Georgia, oficialul român a apreciat prelungirea mandatului Reprezentantului Special al UE pentru Caucazul de Sud și criza din Georgia, până la 28 februarie 2017, fiind un instrument menit să asigure credibilitatea și vizibilitatea angajamentului politic continuu al UE în regiune. În cadrul dezbaterii privind combaterea terorismului, ministrul Lazăr Comănescu a reiterat faptul că se impune utilizarea tuturor instrumentelor de drept internațional și promovarea unor soluții noi în lupta împotriva acestui fenomen", se mai arată în comunicatul MAE.

Pe de altă parte, adaugă MAE, cu prilejul unui dejun de lucru pe care miniștrii de externe ai statelor UE l-au avut cu omologul turc, Mevlut Cavușoglu, șeful diplomației române a exprimat satisfacție pentru "noul impuls" în relația UE — Turcia și a salutat "contribuția activă" a Turciei în sprijinirea eforturilor internaționale pentru soluționarea conflictelor din Siria și din Libia, scrie Agerpres.

"Tot în marja CAE, ministrul Lazăr Comănescu a participat la un mic dejun de lucru cu ministrul de externe belarus, Vladimir Makei. Discuțiile au evidențiat interesul reciproc pentru deschiderea și consolidarea relației UE — Belarus. A fost subliniată în context importanța continuării proceselor de democratizare în această țară", conchide sursa citată.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus