Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.12.2015

Întrevederea Viceprim-ministrului în exerciţiu Victor Osipov cu diplomatul german Cord Meier-Klodt

Astăzi, 14 decembrie,  Viceprim-ministrul în exerciţiu, Victor Osipov a avut o întrevedere cu Ambasadorul Cord Meier-Klodt, care va deține mandatul de Reprezentant Special pentru procesul de reglementare transnistreană în cadrul Preşedinției Germaniei în OSCE pe parcursul anului 2016.

Cu acest prilej, Vicepremierul pentru reintegrare a exprimat satisfacţia în legătură cu desemnarea Ambasadorului Cord Meier-Klodt în viitoarea funcţie. Victor Osipov a remarcat modul temeinic în care Germania a început pregătirile pentru preluarea Președinției în exercițiu a OSCE, dar şi potenţialul acestei ţări de a contribui la identificarea unei soluţii durabile pentru dosarul transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute.

Osipov a informat Ambasadorul despre evoluţia dialogului Chişinău - Tiraspol,  evidenţiind  subiectele principale de pe agenda bilaterală de lucru, dar și circumstanțele politice actuale, care duc la reducerea intensității acestui dialog.

Vicepremierul a reiterat interesul major al autorităţilor moldoveneşti pentru relansarea, fără precondiţii a  procesului de negocieri în cadrul formatului "5+2", precum și necesitatea de a aborda în cadrul lui  chestiunea de bază, identificarea unei soluții politice a conflictului transnistrean.

Interlocutorii au făcut  schimb de opinii privind perspectivele cooperării pe durata  președinției germane a OSCE. În context, dl Osipov a apreciat înalt faptul, că în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE de la Belgrad (3-4 decembrie curent) a fost adoptată Declarația cu privire la negocierile vizând procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2”, fapt ce demonstrează că, reglementarea transnistreană rămâne o prioritate pe agenda OSCE.

Ambasadorul Cord Meier-Klodt, a reiterat angajamentul său de a contribui maximal la procesul de reglementare transnistreană, tratînd Republica Moldova ca pe un partener important şi menţionînd în același timp că, Germania este un susținător deschis al țării noastre pe calea integrării europene.

Referindu-se nemijlocit la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Ambasadorul a subliniat drept foarte important ca autoritățile moldovenești să demonstreze că promovează stabilitatea și incluziunea pentru a avea succes în politica de reintegrare.

Totodată, Cord Meier-Klodt a menționat că Reprezentantul politic din partea Republicii Moldova în procesul de negocieri a avut un rol pozitiv în organizarea Conferinței din noiembrie, anul curent, pe tema „Măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”. Diplomatul german și-a exprimat dorința de a continua dialogul deschis pe care l-a început deja cu colegii moldoveni la Conferința bavareză de la Rottach-Egern, la Consiliul ministerial al OSCE de la Belgrad şi în cadrul actualei vizite la Chișinău.

Nu în ultimul rînd, interlocutorii au menționat importanța de a consolida instituția centrală responsabilă de politicile de reintegrare în cadrul Guvernului Republicii Moldova, având în vedere și procesul așteptat de investire a unui nou Cabinet de Miniștri la Chișinău, anunță Biroul pentru Reintegrare al Guvernului/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus