Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-12-10/numarul-punctelor-de-control-de-securitate-al-pasagerilor-in-aeroportul-chishinau-a-fost-dublat-42074.html
Data: Dec 10, 2015 (21:14)

Numărul punctelor de control de securitate al pasagerilor în Aeroportul Chişinău a fost dublat

Pe Aeroportul Internaţional Chişinău au fost puse în funcţiune noile echipamente de securitate, procurate recent de compania „Avia Invest” pentru sporirea siguranţei pasagerilor. Este vorba despre detectoarele de metale tip poartă şi manuale şi scanerele cu raze X pentru controlul bagajelor.

Datorită echipamentelor noi, numărul punctelor de control a fost dublat. La cele 2 puncte existente s-au mai adăugat încă 2, ceea ce va spori considerabil capacitatea de deservire a pasagerilor, va fluidiza traficul şi va ajuta la evitarea formării cozilor.  
Scanerele de ultimă generaţie examinează bagajele în 3 proiecţii, dispun de arhivă automată a bagajelor scanate şi pot detecta lichidele, aerosolii şi gelurile inflamabile şi explozive în regim automat. Această capacitate a scanerelor reduce considerabil timpul de verificare şi ajută la evitarea aglomeraţiei la punctele de control. Detectoarele de metale tip poartă, pe lângă dotările de bază, posedă funcţia de contorizare a trecerilor şi a numărului de alarme.

Producătorul echipamentului este compania americană  L-3 Security & Detection Systems - lider mondial în furnizarea echipamentelor inovatoare în aviaţie şi dezvoltarea noilor soluţii de securitate în cele mai mari aeroporturi din lume.
Noile echipamente de securitate au costat 15 milioane de lei. Acestea au fost procurate de către compania „Avia Invest” pentru a perfecta sistemele de securitate existente în aeroport, în contextul sporirii pericolelor pe plan internaţional. Echipamentul a fost înalt apreciat de colaboratorii Poliţiei de frontieră, care sunt responsabili de efectuarea controlului de securitate a pasagerilor înainte de zbor.

De menţionat că Aeroportul Internaţional Chişinău este primul din spaţiul CSI care implementează sisteme de control şi securitate cu asemenea capacităţi performante, anunță un comunicat al companiei.