Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.12.2015

Derularea proiectelor de interconexiune a rețelelor de gaze naturale și de energie electrică a fost abordată la București

Derularea proiectelor de interconexiune a rețelelor de gaze naturale și de energie electrică a fost abordată la București

Implementarea proiectelor de interconexiune energetică dintre Republica Moldova și România, precum și colaborarea comercial-economică dintre două state, au fost discutate ieri la București, în cadrul întrevederilor delegației moldovenești cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediului de Afaceri, Costin Borc, și ministrul Energeticii al României, Victor Vlad Grigorescu.
 
În cadrul discuțiilor, la care a participat și Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale pentru securitatea energetică, a fost confirmată poziția părților de a implementa prevederile Memorandumului privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și de energie electrică din cele două state, semnat la în luna mai la Chișinău de șefii cabinetelor de miniștri ale Republicii Moldova și României.
 
Interlocutorii au accentuat importanța realizării obiectivelor Memorandumului, deoarece aceasta va permite Republicii Moldova atât modernizarea infrastructurii și integrarea în piața energetică a UE, cât și asigurarea securității energetice a statului nostru.
 
Memorandumul de Înțelegere prevede prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova, și până la Onești, în România. În domeniul energiei, documentul stipulează realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) - Vulcănești - Chișinău. Ulterior, urmează să se elaboreze un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune. Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova și România (UE) vor fi implementate în perioada 2016-2019.
 

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei,în cadrul discuțiilor oficialii de la Chișinău și București și-au coordonat pozițiile pentru reuniunea de la Bruxelles, programată pentru 10 decembrie curent, privind implementarea proiectelor din sectorul energetic, cu participarea delegațiilor Republicii Moldova, României, Comisiei Europene și instituțiilor financiare europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus