Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-12-09/republica-moldova-se-aliniaza-la-standardele-internatzionale-in-domeniul-formarii-profesionale-42052.html
Data: Dec 9, 2015 (20:07)

Republica Moldova se aliniază la standardele internaţionale în domeniul formării profesionale

În cadrul şedinţei de astăzi, Guvernul în exerciţiu a aprobat un nou Nomenclator al domeniilor de formare profesională, al specialiştilor şi calificatorilor pentru învăţământul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar.
 
Documentul stabileşte criteriile pentru atingerea nivelului de calificare profesională conform standardelor internaţionale şi are scopul de a asigura piaţa muncii din Republica Moldova cu cadre calificate.
 
Nomenclatorul prevede, între altele, categoriile prioritare de specialităţi în procesul de formare profesională a maiştrilor, tehnicienilor, tehnologilor, personalului medical şi farmaceutic, precum şi a altor specialişti în diverse domenii.
 
Nomenclatorul este structurat conform cerinţelor Clasificării Internaţionale Standard a Domeniilor de Educaţie şi Formare Profesională (ISCED-F2013). Acesta acoperă 125 de specialităţi, divizate în nouă domenii generale. Totodată, sunt incluse 21 domenii de educaţie şi 49 de formare profesională.
 
Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei sunt responsabile de punerea în aplicare a deciziei în cauză, anunță un comunicat al Guvernului.