Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-12-09/onvv-faciliteaza-prietenia-vinului-moldovei-cu-restaurantele-din-capitala-42045.html
Data: Dec 9, 2015 (20:14)

ONVV facilitează prietenia Vinului Moldovei cu restaurantele din capitală

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate USAID, lansează programul „Wine Friendly”, al cărгi scop este promovarea culturii și servirea calitativă a vinurilor  în restaurantele din Republica Moldova.

În prima campanie din cadrul programului, planificată în perioada 8 - 20 decembrie 2015, în cele 12 restaurante acreditate „Wine Friendly”  vor avea loc 17 master-class-uri dedicate clienților restaurantelor locale, prezentate de sommelieri și bloggeri. Aceste degustări ghidate vor fi urmate de seri în care somelierii vor efectua serviciul de vin în  localurile respective pentru a convinge clienții să se inițieze în cultura vinului. De asemenea, restaurantele vor lansa oferte speciale, care presupun costuri speciale pentru vinurile companiilor vinicole autohtone. 12 vinării își vor oferi băuturile spre degustare în restaurantele „Wine Friendly” atât în cadrul master-class-urilor dedicate, cât și pe durata ofertelor. Evenimentele sunt destinate atât clienților fideli ai restaurantelor acreditate, dar și pentru toți doritorii care își propun să cunoască și să devină amici ai Vinului Moldovei.
Dumitru Munteanu, director ONVV: „Prin acest program urmărim promovarea culturii vinului pe piața locală, ameliorarea calității serviciului de vinuri în restaurante și împrietenirea consumatorului final cu producătorii de vinuri. Această inițiativă a debutat în februarie 2015 și în următorii ani ne propunem să o extindem spre cât mai multe localuri din RM.”

Prima activitate cu genericul „Degustarea geografică. Regiunile vitivinicole din Republica Moldova” din cadrul campaniei a avut loc pe 8 decembrie în incinta restaurantului Codru. Evenimentul a fost moderat de sommelierul Snejana Zacepa și bloggerul Svetlana Matvievici. Participanții au aflat mai multe detalii despre soiurile de vinuri produse în cele patru regiuni vitivinicole istorice ale țării: Valul lui Traian (sud-vest), Ștefan Vodă (sud-est) și Codru (centru). Mai mult, oaspeților le-au fost dezvăluite unele secrete despre armonizarea bucatelor ce urmează să fie servite cu vinul potrivit, care ar trebui să scoată în evidenţă savoarea mâncării.

Pentru a participa la evenimentele „Wine Friendly” doritorii se pot înscrie la restaurantele gazdă. Programul complet al evenimentelor poate fi găsit pe pagina de facebook Wine of Moldova.

Acțiunile din cadrul campaniei vor culmina cu decernarea acreditărilor „Wine Friendly” din etapa întâi a programului celor 12 restaurante participante, premiere care va avea loc în cadrul Vernisajului Vinului, pe 21 decembrie a.c. în incinta Palatului Republicii.

Distincția „Wine Friendly ” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditarea a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene de Sommelier.

Cele 12 restaurante care au primit deja distincția de „Wine Friendly” sunt: Pani Pit, Codru, Oliva Râșcani, Kiku, Propaganda, Buffalo, Pegas, UpTown, Q Bar, Gastrobar, Vatra Neamului și My Cafe. Logo-ul „Wine Friendly” aplicat la intrarea în localuri reconfirmă nivelul înalt de calitate al servirii vinului, deținerea unui asortiment larg de vinuri autohtone, precum și o atmosferă prietenoasă, oferte speciale și evenimente de promovare a culturii consumului vinului de calitate.