Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.12.2015

Soferii moldoveni nu vor mai putea cumpara asigurari Carte Verde incepand cu 1 aprilie 2016

Soferii moldoveni nu vor mai putea cumpara asigurari Carte Verde incepand cu 1 aprilie 2016

Soferii moldoveni nu vor mai putea cumpara polite Carte Verde de la companiile locale de asigurari incepand cu 1 aprilie 2016. Astfel, potrivit celei mai recente decizii luate de catre membrii Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA), "se interzice asiguratorilor locali comercializarea politelor de tip Carte Verde cu valabilitate incepand de la 1 aprilie 2016 si cu data expirarii 31 decembrie 2016". De asemenea, "politele de asigurare care au fost achizionate pana in prezent cat si cele care vor fi cumparate pana in data de 1 aprilie 2016, dar a caror valabilitate nu depaseste 30 decembrie 2016 vor ramane in vigoare pana la expirarea acestora", a declarat pentru portalul www.xprimm.md Alina Osoianu, Director Executiv BNAA.

In data de 7 decembrie 2015, in Moldova, erau valabile un numar de 39.589 polite Carte Verde, conform datelor BNAA.

Potrivit Directorului Executiv al BNAA, "este o decizie temporara, pentru a ne conforma hotararii imperative adoptate de catre Consiliul Birourilor Carte Verde, prin care Moldova va fi suspendata din sistemul international Carte Verde incepand cu 1 aprilie 2016. Astfel, decizia recenta a BNAA vine sa protejeze interesele soferilor moldoveni pentru a nu circula neasigurati in afara tarii dar si pentru a proteja asiguratorii locali in sensul in care acestia sa beneficieze de protectia prin reasigurare pentru politele emise', completeaza oficialul citat.

Piata de Carte Verde din Moldova a atins valoarea de 207,07 milioane lei moldovenesti in primele 9 luni din acest an, in scadere cu 1,5% in moneda nationala. In valuta europeana, subscrierile au scazut cu 11%, pana la 10,06 milioane euro, potrivit datelor financiare publicate de Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF).

Reamintim ca Moldova a evitat suspendarea din sistemul international Carte Verde incepand cu 1 octombrie a.c., termenul fiind amanat de Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor Carte Verde pana la data de 1 aprilie 2016.
Daca decizia Consiliului Birourilor Carte Verde va ramane in vigoare si nu va fi revizuita la finalul perioadei de monitorizare, Moldova va fi suspendata din sistemul Carte Verde incepand cu 1 aprilie 2016, iar soferii moldoveni vor trebui sa cumpere asigurare la frontiera, care este mai scumpa decat politele Carte Verde vandute in prezent de asiguratorii locali. Spre exemplu, pentru autoturisme de pana la 9 locuri, asigurarea de frontiera emisa de Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), cu valabilitate in Romania si in tarile SEE, costa 150 euro pe luna. Pentru celelalte vehicule pretul este de 400 euro/luna, iar pentru remorci, semiremorci, atase si alte vehicule tractate - 100 euro/luna. Important este ca asigurarea de frontiera se poate prelungi doar pe noi perioade de cate 30 de zile, iar prima de asigurare se calculeaza prin multiplicarea tarifelor cu numarul de luni. Astfel, pretul asigurarii de frontiera pentru un autoturism de pana la 9 locuri pentru 2 luni va fi de 300 de euro, pentru 3 luni - 450 euro, etc.

In prezent, pentru un autoturism (cu capacitate de maxim 9 locuri) pretul politei Carte Verde emisa de asiguratorii moldoveni cu valabilitate pentru toate tarile sistemului international Carte Verde ajunge la circa 82 euro pe luna si circa 409 euro pentru un an.

In Moldova sunt autorizate sa vanda polite Carte Verde urmatoarele companii: ACORD Grup, ASITO, DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurari, ALLIANCE Insurance Group (fosta VICTORIA Asigurari) si ASTERRA Grup.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus