Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.12.2015

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional din cadrul CCI și-a ales conducerea pentru următorii patru ani

Adunarea generală a arbitrilor Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCI a ales luni conducerea Curții pentru următorii patru ani. Astfel, Președinte al Curții de arbitraj a fost reinvestit cu vot unanim Dumitru Postovan. În calitate de vicepreședinți ai Curții au fost aleși Ion Căpățină și Zinaida Guțu, fiind recomandați ca buni profesioniști și cu o experiență vastă în domeniu.

Dumitru Postovan, Președintele Curții de Arbitraj, a ținut să mulțumească pentru încrederea acordată, menționând că va continua să depună toate eforturile necesare ca instituția să devină cât mai eficientă pentru agenții economici. „Chiar dacă la început operatorii economici erau reticenți față de metodele alternative de soluționare a litigiilor, odată cu creşterea comerţului atât pe plan mondial, cât şi pe plan naţional, este firească creşterea numărului de apelări la arbitraj - serviciu care asigură părţilor implicate în litigiu încredere, predictibilitate, spirit de echitate şi echilibru”, a relatat Dumitru Postovan.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr, a subliniat că prin oferirea serviciilor de arbitraj, CCI contribuie nu doar la soluționarea litigiilor propriu-zise, ci economisește și resursele financiare și de timp asociate acestui proces, fiind astfel un pilon important în reformarea justiției. „Practic în toate studiile și cercetările privind activitatea mediului de afaceri, printre cele mai mari provocări cu care se confruntă antreprenorii este indicată calitatea justiției și corupția. Or, prin oferirea unor servicii alternative instanțelor de judecată, flexibile, rapide și eficiente - arbitraj și mediere, CCI contribuie la îmbunătățirea actului justiției și la combaterea corupției,”  a menționat Valeriu Lazăr.

Potrivit președintelui CCI, în acest an numărul litigiilor soluționate prin arbitraj a crescut esențial, până la moment fiind depuse 115 cereri.

Lista actuală a arbitrilor, recomandată de CCI RM, conţine 23 de arbitri internaționali calificaţi și 30 de arbitri notorii locali. Pe parcursul anului au fost emise 80 de hotărâri, iar alte 40 sunt în proces de examinare.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional, înfiinţată în anul 1994, ca prima instituţie permanentă de arbitraj fără personalitate juridică din Republica Moldova, a avut până în prezent rolul de a soluţiona pe calea arbitrajului aproximativ 400 de  litigii, ceea ce a permis arbitrilor să acumuleze o bogată experienţă şi competenţă în activitatea jurisdicţională.

Camera de Comerţ şi Industrie în calitate de instituţie care organizează arbitrajul, încurajează atitudinile şi practicile care contribuie la soluţionarea corectă şi rapidă a litigiilor, în timp util și cu cheltuieli moderate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus