Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
07.12.2015

Vlad Filat a depus o plângere la CEDO

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, invocând încălcarea a cel puţin 4 articole din Convenţia Europeană. Despre aceasta a anunţat avocatul lui Vlad Filat.

„Azi dimineaţă am expediat către CEDO plângerea domnului Vlad Filat, prin care condamnăm R. Moldova asupra drepturilor care au fost violate în mod constant, şi aici mă refer la art. 3 din Convenţie, referitor la interzicerea torturii; art. 5 - încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, art. 6 încălcarea dreptului la un proces echitabil şi art. 8, care stipulează dreptul la viaţa privată şi familie. Plângerea a fost rezultatul acţiunilor abuzive şi arbitrare atât din partea procuraturii cât şi a administraţiei Penitenciarului nr. 13. Drepturile lui Vlad Filat i-au fost încălcate chiar din prima zi, când procurorul general a dat publicităţii mai multe detalii din dosar, ceea ce încalcă prezumţia de nevinovăţie", a menţionat avocatul liderului PLDM, Igor Popa.

Totodată, avocatul a enumerat mai multe acţiuni ale instituţiilor de drept în dosarul Filat, prin care sunt încălcate drepturile clientului său.

„S-a indus ideea că Vlad Filat este deja vinovat, ori asta nu este demonstrat. Altă încălcare a procurorului este trimiterea lui Filat în judecată. Nu poţi trimite un cetăţean în judecată mai devreme decât vinovăţia lui este demonstrată. Când am vorbit de încălcarea drepturilor de detenţie, am avut în vedere transferarea lui Filat de la CNA la penitenciar fără înştiinţarea avocaţilor, după care a urmat transferarea în altă celulă, apoi în alta, după care a ajuns în condiţii de carceră la subsol. În acest subsol sunt deţinute persoane cu diferite infracţiuni de omucidere şi acte de violenţă, or asta este incompatibil cu demnitatea unui deputat. În final, Filat a fost în continuu supus anumitor presiuni, atât din partea deţinuţilor, cât şi din partea angajaţilor penitenciarului", a subliniat Popa.

Avocatul a precizat că Vlad Filat se află în continuare în greva foamei, în pofida insistenţelor medicilor şi familiei. În acelaşi tip, Vlad Filat a ţinut să transmită un mesaj clasei politice.

„Stimată clasă politică, dragi cetăţeni ai RM, credeţi-mă că, dacă nu scoatem această ţara din captivitate, Moldova nu poate merge înainte", a spus Vlad Filat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus