Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
07.12.2015

Sentinţă menţinută în cazul fostului ministru al finanţelor

Sentinţă menţinută în cazul fostului ministru al finanţelor

Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a respins apelul procurorilor împotriva sentinţei primei instanţe, prin care fostul ministru al finanţelor a fost condamnat la o pedeapsă non-privativă de libertate pentru comiterea abuzului de serviciu soldat cu urmări grave.

Amintim că, pe prin sentinţa judecătoriei sect.Rîşcan din 19 mai 2015, fostul ministru al finanţelor V. Negruţa a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe termen de 5 ani, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe un termen de probă de 3 ani.  Procurorii au contestat sentinţa, solicitînd excluderea aplicării suspendării condiţionate a executării pedepsei pe un termen de probă. Magistraţii Curţii de Apel însă au respins apelul declarat de procurori. Decizia instanţei de apel este definitivă şi executorie, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie.

Procurorii anticorupţie au demonstrat că fostul ministru a abuzat de funcţia deţinută, autorizînd, în anul 2012, transferul din bugetul de stat a 400 de mii de euro în beneficiul fostului deputat Pantelei Sandulachi, drept prejudiciu moral obţinut prin instanţa de judecată.

Ulterior, prin Decizia Curţii Supreme de Justiţie din 19.07.2012 s-a dispus încasarea în beneficiul cetăţeanului Pantelei Sandulachi din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Finanţelor, ca reparaţie echitabilă a sumei de 1 000 euro şi încasarea din contul lui Pantelei Sandulachi în contul bugetului de stat a sumei de 399 000 euro. După pronunţarea hotărîrii de către Curtea Supremă de Justiţie, Pantelei Sandulachi, ştiind cu certitudine că urma să restituie statului suma de 399 000 euro, a cheltuit din contul său bancar şi suma de 700 000 lei moldoveneşti, care rămase necheltuită pînă la data de 19.07.2012.

În consecinţă, pînă în prezent, suma de 399 000 euro nu a fost restituită benevol la bugetul de stat, mijloacele băneşti fiind scoase din circuitul financiar al bugetului, prin care fapt au fost aduse prejudicii grave intereselor publice.

Procurorii urmează să ancheteze motivele instanţei de apel şi să decidă asupra contestării pe cale extraordinară, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus