Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-12-07/proiectul-competitivitatea-agricola-al-usaid-marcheaza-cinci-ani-de-asisten-a-pentru-sectorul-agrico-42002.html
Data: Dec 7, 2015 (20:14)

Proiectul Competitivitatea Agricolă al USAID marchează cinci ani de asistență pentru sectorul agricol al Moldovei

Proiectul Competitivitatea Agricolă (ACED), un program de dezvoltare agricolă cu durata de cinci ani, finanțat în comun de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Corporația Provocările Mileniului (MCC), a organizat pe 7 decembrie 2015 o recepție pentru a prezenta succesele și rezultatele principale cu prilejul finalizării proiectului. La eveniment au participat companiile-cliente ale ACED, reprezentanții ambasadelor și donatorilor străini, și echipa ACED, care a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul celor cinci ani de susținere oferită sectorului agricol de către poporul american.

În discursul de la începutul ceremoniei, Ambasadorul SUA în Moldova James Pettit s-a referit la Proiectul USAID Competitivitatea Agricolă drept unul dintre cele mai reușite exemple ale asistenței americane pentru poporul Moldovei. Printre invitați au fost și reprezentanții Ministerului Agriculturii de la Chișinău și ai organizațiilor care au participat la activitățile programului ACED. În cadrul evenimentului au fost expuse produsele și serviciile a 15 întreprinderi, care astfel și-au împărtășit experiența de colaborare cu ACED. În total, la eveniment au participat peste 250 de persoane.

Pe parcursul a cinci ani de activitate proiectul agricol al USAID a ajutat producătorii moldoveni să expună produsele la 18 târguri și expoziții internaționale, în Europa și Asia – inclusiv țările din regiunea Golfului. Participarea producătorilor autohtoni la aceste activități a rezultat în exporturi de producție agricolă în valoare de 26 milioane dolari SUA. ACED a desfășurat și un program intensiv de asistență tehnică și instruiri pentru fermierii și procesatorii de produse agricole din Moldova, care le-a permis să investească suplimentar 15 milioane de dolari SUA în capacități de producție și post-recoltare. Peste 7 000 de agricultori moldoveni au beneficiat de programul de instruire al ACED. Circa 3 000 fermieri au adoptat noi tehnici de producere și post-recoltare, care le-au permis să mărească productivitatea și calitatea produselor pe piețele de export.

Proiectul USAID Competitivitatea Agricolă va fi finalizat în martie 2016, iar Guvernul SUA se angajează să continue susținerea pentru agricultura Moldovei, cu scopul de a spori nivelul de competitivitate a acestui sector.