Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.12.2015

În perioada anilor 2016-2017 urmează să fie inițiate consultări cu partenerii de dezvoltare privind crearea unei platforme a Comunităţii donatorilor în domeniul accesului la finanţare

În perioada anilor 2016-2017 urmează să fie inițiate consultări cu partenerii de dezvoltare privind crearea unei platforme a Comunităţii donatorilor în domeniul accesului la finanţare

În vederea susţinerii în continuare a sectorului agricol, Consiliul de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM), condus de Prim-ministrul interimar Gheorghe Brega, a aprobat astăzi Planul de lucru al Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova, care va substitui FPM Moldova, entitate care a implementat Programul Compact al Guvernului SUA.
 
În debutul şedinţei de astăzi, Premierul interimar Gheorghe Brega a mulţumit poporului american, Guvernului şi Ambasadei SUA pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în dezvoltarea economică a ţării. De asemenea, Gheorghe Brega a asigurat partenerii din SUA că executivul întreprinde acţiuni, inclusiv prin antrenarea experţilor europeni, pentru diminuarea fenomenului corupţiei pentru ca Moldova să poată beneficia de un nou Program Compact.
 
Reprezentantul Corporaţiei Provocările Mileniului (SUA), Chris Williams, a ţinut să menţioneze că Programul Compact de 262 milioane USD a fost implementat cu succes datorită implicării plenare a Guvernului, societăţii civile şi echipei FPM Moldova. „Este important să fie asigurată durabilitatea investiţiilor Compact prin continuarea asistenţei domeniilor de intervenţie ale programului”, a mai menţionat Chris Williams.
 
În cadrul întrunirii de astăzi, Consiliul de Observatori a aprobat bugetul investițiilor în valoare de 7,5 milioane USD pentru perioada anilor 2016-2017. Banii sunt destinaţi pentru continuarea reabilitării sistemelor de irigare, perfecționării managementului resurselor de apă precum şi facilitarea accesului la finanţe în domeniul agricol.
 
Directorul executiv al FPM Moldova,Valentina Badrajan, a declarat că în următorii doi ani, în funcție de mijloacele disponibile, vor fi inițiate lucrări de reabilitare a două module adiţionale în cadrul sistemului de irigare Chircani-Zârneşti. Acest lucru va permite extinderea suprafețelor irigate cu circa 300 de hectare şi reabilitarea sistemului de drenaj în cadrul sistemului de irigare Cahul. Totodată, sunt planificate acţiuni ce ţin de gestionarea procesului de supraveghere în perioada de notificare a defectelor pentru zece sisteme de irigare reabilitate în cadrul Programului Compact.
 
De asemenea, în perioada anilor 2016-2017 urmează să fie inițiate consultări cu partenerii de dezvoltare şi alţi factori interesaţi din Republica Moldova privind crearea unei platforme a Comunităţii donatorilor în domeniul accesului la finanţare. În acest context, va fi elaborat conceptul “ghişeului unic” pentru agricultorii care intenţionează să contracteze credite.
 
În același timp, instituția reorganizată urmează să ofere asistență Agenţiei Apele Moldovei ca aceasta să poată acorda sprijinul necesar Ministerului Mediului, Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, precum și altor instituţii implicate în procesul de promovare a reformelor de politici în domeniul gestionării resurselor de apă.
 
În cadrul ședinței de astăzi, membrii Consiliului de Observatori au aprobat transferul unor bunuri renovate sau construite în cadrul Programului Compact. Este vorba de drumurile locale de acces la instituțiile de menire socială, de sistemele de iluminare a traseului amplasate de-a lungul drumului Sărăteni-Soroca precum şi podurile construite și sistemele de irigare renovate, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus