Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.12.2015

Casa de Ambalare de la Costești a devenit funcțională datorită suportului oferit de SUA și România

Pe 3 decembrie 2015 a avut loc evenimentul de lansare a operațiunilor la Casa de Ambalare de la Costești, raionul Ialoveni, care a devenit funcțională datorită suportului din partea poporului Statelor Unite ale Americii și a poporului României, prin Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Programului României de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid), și a contribuțiilor din partea producătorilor locali asociați în cooperativa FructBioImpex.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, la care au participat reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, autorităților publice locale, producători și jurnaliști, Ambasadorul SUA la Chișinău James Pettit a remarcat că ”Finalizarea construcției Casei de Ambalare de la Costești, împreună cu alte activități desfășurate de ACED, demonstrează angajamentul SUA de a ajuta Republica Moldova să devină un stat european pe deplin democratic, independent și prosper.”

Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană a deschis pentru Moldova ușile la cele mai mari piețe din lume, acestea având un vast potențial de absorbție a strugurilor de masă și fructelor proaspete moldovenești, a menționat diplomatul american, subliniind că pentru a beneficia de aceste oportunități agricultorii moldoveni urmează să îmbunătățească condițiile de păstrare și ambalare a produselor, cu scopul de a se conforma standardelor de calitate europene.

Cu același prilej, Ambasadorul României Marius Lazurca a declarat: ”Acest proiect contribuie la creșterea competitivității agricultorilor din Republica Moldova, astfel încât accesul pe piața comunitară să fie rapid și durabil. România rămâne, în continuare, dispusă să ofere sprijin autorităților Republicii Moldova pentru implementarea reformelor necesare aplicării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE.”

În cadrul evenimentului a fost organizată o excursie în sala de ambalare, unde recent au fost instalate și puse în funcțiune echipamentul frigorific și liniile de sortare și ambalare a strugurilor.

Asistența oferită de guvernele celor două țări a permis Proiectului Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED) să presteze servicii de consultanță și instruire tehnologică, managerială și juridică pentru angajații primăriei Costești și Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din aceeași localitate. Prin Proiectul ACED, USAID și RoAid au mai finanțat implementarea unor noi metode de păstrare și ambalare a strugurilor și organizarea unei vizite de studiu pentru membrii Asociației în Italia, pentru a studia metodele de cooperare a producătorilor de struguri de masă în domeniile marketing și vânzări. Asistența oferită membrilor asociației a cuprins o serie de domenii vitale pentru producători – instruire, marketing, manipularea post-recoltare, inovații și implementarea de tehnologii noi.

Edificiul casei de ambalare a fost construit în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Grup de producători şi casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export", cu o investiție de 27 milioane lei, sumă ce include contribuțiile Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, Proiectului Băncii Mondiale MAC-P și a producătorilor locali asociați în cooperativă. ACED a jucat un rol crucial la etapa de pregătire a proiectului de la Costești prin efectuarea unui studiu de fezabilitate a acestuia, perfectarea pachetului de documente pentru grant, organizarea activităților de demonstrare și elaborarea cerințelor tehnice.

Casa de Ambalare de la Costești are două linii de ambalare a strugurilor, cu capacitatea de 6 tone pe ora, și un frigider cu capacitatea de 1 500 tone. Beneficiarul este primăria Costești și va fi gestionată de FructBioImpex.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus