Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.12.2015

Fostul preşedinte al Băncii de Economii, reţinut pentru 72 de ore într-un nou dosar ce vizează fraudele de la BEM

Fostul  preşedinte al Băncii de Economii, reţinut pentru 72 de ore într-un nou dosar ce vizează fraudele de la BEM

Fostul preşedinte al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici, a fost reţinut, cu puţin timp în urmă, de ofiţerii CNA. Acesta are statut de bănuit într-un nou dosar deschis pe faptul încălcării regulilor de creditare în perioada în care deţinea funcţia de preşedinte la BEM. Fostul şef al Băncii se va afla în custodia CNA pentru 72 de ore.

În fapt, este vorba despre încălcarea regulilor de creditare în privinţa a trei agenţi economici, suma totală a acestora depăşind 260 000 000 de lei. În baza probelor accumulate de procurori şi ofiţerii de urmărire penală ai CNA, a fost deschis un dosar penal în temeiul art. 239 Cod penal. Pentru încălcarea regulilor de creditare, legislaţia în vigoare prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 7 ani.

La expirarea celor 72 de ore, procurorii urmează să decidă asupra înaintării învinuirii şi depunerii în instanţa de judecată a demersurilor pentru obţinerea unui mandat de arestare.

Potrivit CNA, cinci persoane din fosta administraţie a băncii au statutul de inculpat, iar astăzi a avut loc o nouă şedinţă de judecată în cadrul căreia au fost conexate mai multe cauze penale ce vizează fraudele de la BEM. Pe banca acuzaţilor sunt fostul preşedinte al BEM, ex-şeful Direcţiei Credite,  ex-şeful Direcţiei securitate şi fostul şef al Direcţiei juridice. Dosarul a fost transmis în instanţa de judecată în aprilie 2013.

CNA şi procurorii anticorupţie au expediat în judecată 18 dosare care vizează acordarea creditelor neperformante de către fosta administraţie a Băncii de Economii. În prezent, câteva zeci de dosare privind fraudele de la BEM se află la etapa de urmărire penală la Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratură.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus