Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2015

DW: PLDM a demarat negocierile... fără finalitate

DW: PLDM a demarat negocierile... fără finalitate

PLDM a decis luni să revină la masa de negocieri şi chiar să fie iniţiatorul discuţiilor privind crearea unei noi coaliţii pro-europene de guvernare, dar PD se pare că şi-a pierdut interesul faţă de o astfel de coaliţie.

Consiliul Politic Naţional al PLDM şi-a revăzut luni decizia anterioară de a se retrage în opoziţie şi a împuternicit liderii formaţiunii să demareze negocieri în vederea creării unei noi majorități parlamentare. Totuşi, liberal-democraţii au reiterat că la baza negocierilor vor sta cele trei pre-condiţii înaintate anterior de PLDM, menite să scoată instituţiile statului din captivitate şi să asigure învestirea unui guvern cu persoane integre, un premier apolitic, iar o nouă condiţie este ca negocierile pentru crearea noului guvern să aibă loc în prezenţa presei. De asemenea, PLDM insistă ca preşedintele Parlamentului Andrian Candu, care este rudă cu oligarhul şi finanţatorul PD, Vlad Plahotniuc, să-şi prezinte demisia.

Marian Lupu: „Negocieri politice în prezența presei? Vor pleca aşa cum au venit!”

Reacţia liderului PD, Marian Lupu, a venit aproape imediat. El a spus că oferta PLDM, de a relua negocierile cu partidele pro-europene este una populistă şi crede că ideea unei coaliții între aceste formațiuni (PLDM-PL-PD) este deja depășită. „Se impune soluţia unei majorităţi parlamentare pentru învestirea Guvernului, eventual, fără oficializarea unei coaliţii majoritare”, a menţionat Lupu. „Îi vom întreba pe colegii din PLDM, dacă vin la discuţii, câţi deputaţi reprezintă în mod real, ca să ştim cum discutăm şi câte voturi lipsesc. Pentru că e una dacă ne bazăm pe voturile a 10-12 deputaţi de la ei şi e cu totul altceva dacă ne bazăm pe toţi 18”, a precizat liderul PD.

Într-un interviu pentru moldova.org, Marian Lupu s-a arătat iritat de insistenţa PLDM ca negocierile să aibă loc în prezenţa presei. El a spus că democrații sunt gata să poarte discuții cu toate partidele, dar „cei care vin cu condiții, vor pleca așa cum au venit, cu tot cu condiții”: „Unde ați văzut în lumea asta negocieri politice în prezența presei? PLDM de fiecare dată înaintea negocierilor pune această condiţie în mod populist. Presa și societatea trebuie să fie informate despre negocieri, ceea ce vom face cu siguranță, dar noi avem nevoie de discuții politice, nu de show-uri în care unii să vină să facă spectacol. PLDM nu are decât să stea după fiecare negociere în fața presei și să facă spectacol ore întregi, la negocieri, însă, discutăm și lucrăm”, a menţionat Lupu pe un ton academic.

Mihai Ghimpu după prima rundă de negocieri: „Va fi greu să găsim o soluţie”

Marţi, 1 decembrie, PLDM a invitat PL la prima rundă de „discuţii politice”. Anterior, liderul PL, Mihai Ghimpu, a chemat în repetate rânduri PLDM să revină la negocieri, pentru a asigura continuarea parcursului european al Moldovei. Potrivit lui, alternativă pro-europeană nu există, iar riscul preluării puterii de către partidele revanşarde pro-ruse, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, este foarte mare. Mihai Ghimpu exclude categoric posibilitatea ca PL să voteze vreo combinaţie politică împreună cu PCRM.

După discuţiile de marţi cu PLDM, liderul PL a spus: „va fi greu să găsim o soluţie”, dar a salutat faptul că PLDM a revenit la masa de negocieri. Potrivit lui Ghimpu, unele pre-condiţii ale liberal-democraţilor sunt „greu de îndeplinit”: „Dacă avem un guvern cu prim-ministru apolitic, iar miniștri politici - atunci întregul guvern cum va fi - politic sau apolitic? Partidele politice sunt votate de alegători ca să formeze conducerea Parlamentului și Guvernului. Eu am întrebat cum poate fi el apolitic, dacă e responsabil de politici în stat?”, s-a întrebat nedumerit Mihai Ghimpu. Pe de altă parte, el a spus că susține propunerea PLDM privind depolitizarea instituțiilor statului.

Valeriu Streleţ: „Să vină toţi cu candidaţi apolitici. Să aleagă Timofti!”

La rândul său, preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a menţionat că „partidele pot veni cu propriile candidaturi pentru funcţia de prim-ministru”: „PLDM are candidați pentru funcția de premier în cazul în care toate partidele acceptă un prim-ministru neafiliat politic”, a menţionat Streleţ. „Partidele pot veni cu propriile candidaturi – fie o candidatură, fie să numim mai multe candidaturi, iar şeful statului Nicolae Timofti să o desemneze pe cea mai potrivită și care să fie susținută de partide”, a explicat liberal-democratul. Streleţ susţine că participanții la negocieri „trebuie să se afle pe poziții de egalitate și să nu pretindă la funcții în stat”: „Putem merge înainte doar dacă toate părțile implicate vor ințelege că avem nevoie de schimbări”, a spus Valeriu Streleţ. Potrivit lui, „în cazul unui guvern PLDM+PD+PL+neafiliaţii, Andrian Candu urmează să demisioneze din funcția de președinte al Parlamentului înaintea numirii noului guvern”.

După ridicarea imunităţii şi arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, PLDM+PD+PL nu au oricum suficiente voturi pentru a învesti un nou guvern. De aceea, la negocieri au fost invitaţi şi cei trei deputaţi din „grupul Leancă”, desprinşi anterior de PLDM. În februarie 2014, Iurie Leancă şi Eugen Carpov s-au desprins de PLDM după ce această formaţiune, împreună cu PD, a acceptat o majoritate sprijinită de comuniști în Parlament, care a învestit un guvern minoritar.

„Grupul Leancă”: „Vrem o schimbare radicală”

Eugen Carpov a declarat pentru „Europa Liberă” că deputaţii din „grupul Leancă” ar vrea să poată fi de folos „procesului de ieșire din criză a Republicii Moldova, dar nu cu orice preț”: „Noi nu vom merge la guvernare dacă nu va exista o schimbare radicală faţă de situația care a existat până acum. Suntem într-o stare de aşteptare. Vom analiza foarte atent care sunt discuțiile, ce se dorește să se implementeze și, în baza elementelor concrete, vom lua o decizie”, a precizat Carpov.

Filat, umilit în puşcărie

Luni, 30 noiembrie, liderul PLDM Vlad Filat a declarat greva foamei după ce a fost mutat într-o celulă la subsolul penitenciarului în care este deţinut, unde condiţiile sunt insuportabile. Asta după ce rudele sale au făcut reparaţie, din bani proprii, în alte două celule în care Filat a fost deţinut anterior. Mai mulţi deputaţi PLDM au mers luni la penitenciar în vizită la liderul lor, dar nu li s-a permis întrevederea. Potrivit deputaţilor PLDM, în loc de pernă lui Vlad Filat i s-a dat un sac. După ce despre acest caz au relatat jurnaliştii, liderul PLDM a fost mutat înapoi în celula reparată de rudele sale, dar nu se ştie dacă a renunţat sau nu la greva foamei.

De menţionat că Vlad Filat este arestat preventiv sub acuzaţia de corupţie şi trafic de influenţă, dar în privinţa lui nu există încă o decizie de condamnare. DW-Chişinău

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus