Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.12.2015

CCI lansează centrul de mediere pentru soluționarea litigiilor comerciale

CCI lansează centrul de mediere pentru soluționarea litigiilor comerciale

Camera de Comerț și Industrie lansează Centrul de mediere – subdiviziune ce va oferi operatorilor economici instrumente alternative privind soluționarea disputelor și litigiilor survenite în activitatea sectorului privat.

Prin intermediul Centrului de mediere, CCI își propune să ofere mediului de afaceri autohton încă un mecanism alternativ de soluționare a divergențelor comerciale, într-un mod eficient din punct de vedere al timpului, dar și al costurilor.

„Noile realități generează noi provocări și oportunități, iar activitatea economică, inevitabil, implică și dispute sau neînțelegeri, astfel Centrul de mediere vine în întâmpinarea operatorilor economici pentru a le soluționa divergențele mai rapid și cu costuri mai mici, or pentru oamenii de afaceri primează atât banii, cât și promptitudinea și confidențialitate soluției, dar și integritatea reputației. Serviciile centrului vor fi promovate nu doar în cazul disputelor comerciale din sectorul privat, dar și în cazul litigiilor apărute între operatori economici și instituțiile statului”, a declarat președintele CCI, Valeriu Lazăr. Centrul de mediere va deveni un centru de excelență, formator de tradiții ce va promova bunele practici internaționale în domeniu medierii, iar pe platforma CCI, vor fi organizate module de instruire și formare pentru mediatori, a mai adăugat președintele.

„Legea cu privire la mediere face parte din  Strategia de reformare a sectorului justiției, iar adoptarea acesteia ne-a permis să punem bazele unui serviciu credibil, funcțional și util nu doar prin reducerea costurilor și a timpului, dar în special prin salvarea bunelor relații dintre partenerii de afaceri. Lansarea Centrului de Mediere pe platforma Camerei de Comerț și Industrie nu este una întâmplătoare, or Camera este un partener de dezvoltarea a mediului de afaceri,  reprezentându-i interesele și venind cu servicii alternative și soluții în dependență de problemele cu care se confruntă”,  a subliniat Vladimir Cebotari, Ministrul Justiției.

De asemenea, prezent la eveniment, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Phil Batson a salutat lansarea centrului de mediere în cadrul CCI, subliniind necesitatea promovării medierii în rândul mediului de afaceri, ceea ce va însemna reducerea numărului de dosare în instanțele de judecată și va face ca procedura să fie cu mult mai rapidă, dar și echitabilă față de părți. Totodată, ambasadorul a menționat că va sprijini și în continuare  promovarea medierii în speranța că Centrul va deveni o platformă eficientă și atractivă pentru dezvoltarea sectorului real al economiei.

„Apelând la serviciile noastre, agenții economici vor putea soluționa conflictele pe cale amiabilă, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate, fiind ajutați de un mediator. Astfel, aceștia nu doar că vor economisi timp și vor evita stresul din instanțele de judecată, dar vor fi ei cei care influențeaza rezultatele disputei. Nu intâmplător Centrul promovează ideea că mediul de afaceri este cel care deține controlul asupra dosarului”, a menționat Andrei Balan, directorul Centrului de Mediere.

Centrul de mediere din cadrul CCI va avea și următoarele atribuţii: asistarea  părţilor în procesul de mediere și facilitarea soluționării litigiilor comerciale; promovarea și explicarea avantajelor medierii în rândul agenților economici; organizarea întrunirilor, şedinţelor deschise, lecţiilor, seminarelor, conferinţelor pentru examinarea problemelor şi chestiunilor legate  de mediere; organizarea cursurilor de formare  a mediatorilor conform standardelor  în domeniu și contribuirea la implementarea bunelor practici şi la dezvoltarea continuă a profesiei de mediator.

Centrul de mediere a fost înființat în baza noii legi cu privire la mediere, din 03.07.2015, care instituie o formă nouă organizatorico-juridică, precum organizația de mediere, precum și posibilitatea autentificării tranzacțiilor de mediere de către notar, cu investirea cu forță executorie.

Centrul de mediere a fost creat în conformitate cu Decizia Consiliului CCI din 19.12.2014 în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în cadrul unui proiect de reformare a sectorului justiției, implementat de CEDR, înscriindu-se în Strategia de reformare a sectorului justiției, țintind oferirea mecanismelor alternative de soluționare a disputelor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus