Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.11.2015

Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina sunt interesate de dezvoltarea relațiilor comercial-economice

Oportunitățile de extindere a relațiilor comercial-economice dintre țara noastră și Bosnia și Herțegovina au fost abordate, astăzi, de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, și Mirko Šarović, viceprim-ministrul, ministrul Comerțului și Relațiilor Economice Externe al Bosniei și Herțegovinei, care participă la lucrările forumului internațional al statelor Central-Europene CEFTA Week 2015, organizat la Chișinău în perioada 23-26 noiembrie curent.

Analizând cooperarea bilaterală dintre cele două state, Stephane Bride și Mirko Šarović au constatat că acestea nu sunt pe deplin valorificate, existând posibilități de aprofundare a acestora prin facilitarea schimburilor comerciale, liberalizarea comerțului și a investițiilor. În acest context, Stephane Bride a propus crearea unor grupuri bilaterale de experți, care, în urma unei analize sectoriale, vor stabili și propune spre implementare un set de proiecte investiționale pentru impulsionarea și diversificarea relațiilor comercial-economice dintre Chișinău și Sarajevo. ”În urma acestor măsuri vor avea de câștigat ambele părți, cu atât mai mult că baza legală pentru aceasta deja există - Acordul între Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina privind protecția și promovarea reciprocă a investițiilor, care a fost semnat la 9 aprilie 2003”, a accentuat ministrul Bride.

Viceprim-ministrul bosniac, Mirko Šarović , a susținut ideea omologului său, accentuând că țara sa este interesată de dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, atât prin intermediul unor organizații cum este CEFTA sau altele, cât și direct. ”Noi venim cu propunerea de a organiza diferite business-forumuri sau alte evenimente de promovare a companiilor din Moldova în țara noastră, produsele moldovenești, în special agricole, vinicole sau industriale, pe piața din Bosnia și Herțegovina. Prin organizarea unor asemenea evenimente, datorită relațiilor avansate cu Germania, Italia, Serbia și Croația, noi putem deveni încă o punte de trecere a mărfurilor moldovenești pe piețele din aceste state”, a subliniat Mirko Šarović.

Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul dialogului, Stephane Bride și Mirko Šarović au făcut un schimb de opinii privind colaborarea în cadrul Acordului CEFTA, care, în opinia interlocutorilor, constituie o oportunitate excelentă pentru statele participante de stimulare a creșterii economice durabile și a progresului pe calea integrării în Uniunea Europeană. Cei doi miniștri au constatat că CEFTA este o platformă care toate posibilitățile pentru eliminarea barierelor, simplificarea procedurilor și facilitarea schimburilor comerciale dintre statele semnatare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus