Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.11.2015

Johannes Hahn: Uniunea Europeana este preocupată de situaţia din Moldova, agravată inclusiv de evoluţiile şi riscurile crizei din regiune

Johannes Hahn: Uniunea Europeana este preocupată de situaţia din Moldova, agravată inclusiv de evoluţiile şi riscurile crizei din regiune

Viceprim-ministrul, ministrul în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 26 noiembrie, la Tbilisi, o întrevedere cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere.

Discuţiile s-au axat pe situaţia internă din Republica Moldova şi modul în care aceasta influenţează procesul de reforme în diverse domenii. În context, şefa diplomaţiei de la Chişinău a accentuat că implementarea Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeana rămâne a fi o prioritate atât pentru Guvernul şi Parlamentul ţării, cât şi pentru întreaga societate, un exemplu în acest sens fiind adoptarea de către autorităţi a proiectelor de acte normative şi legislative în diverse domenii prevăzute în Acord chiar şi în condiţii de criză şi instabilitate politică.

Potrivit MAEIE, oficialii au discutat domeniile în care Republica Moldova înregistrează restanţe, cum ar fi reforma justiţiei. Cu referire la acest aspect a fost salutată misiunea de evaluare în domeniul justiţiei desfăşurată în prezent în Republica Moldova cu sprijinul UE, fiind menţionată importanţa acesteia pentru resetarea procesului de reforme.

Comisarul Hahn a precizat că Uniunea Europeana este preocupată de situaţia din ţară, agravată inclusiv de evoluţiile şi riscurile crizei din regiune. Totodată, oficialul a menţionat că UE continuă a fi principalul partener de dezvoltare pentru Republica Moldova, sprijinind procesul de implementare a Acordului de Asociere prin vaste programe de asistenţă, un exemplu elocvent în acest sens fiind Misiunea Consilierilor de Nivel Înalt, prezentă în Republica Moldova din 2010, şi care va fi extinsă şi consolidată începând cu anul 2016, pentru un nou mandat de 2 ani.

Întrevederea celor doi oficiali a avut loc în marja celei de a 6-a reuniuni informale a miniştrilor de Externe din cadrul Parteneriatului Estic.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus