Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.11.2015

MDRC: Firmele de construcție vor să restrîngă lista lucrărilor de construcție obligatorii la darea în folosință a blocurilor

MDRC: Firmele de construcție vor să restrîngă lista lucrărilor de construcție obligatorii la darea în folosință a blocurilor

Antreprenorii din construcții solicită modificarea Ordinului nr. 63 din 23.06.2010 prin  restrîngerea listei lucrărilor de construcție obligatorii  la darea în folosință a blocurilor.   Respectarea prevederilor ordinului nominalizat a constituit subiect de dezbatere, la finele săptămînii trecute, în cadrul unei ședințe  găzduite la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. 

Membrii comisiei consultări și negocieri  colective din ramura construcțiilor împreună cu reprezentanții Inspecției de Stat în Construcții au analizat modificările solicitate de antreprenorii în construcții și au conchis că acestea contravin normativelor cu privire la respectarea calităţii  lucrărilor de construcţii montaj realizate în blocurile locative și încăperile de menire socială, în contextul, necesității efectuării. 

 ”Un grup de agenți economici s-au adresat Federației Patronale ”CONDRUMAT” cu solicitarea de a modifica unele prevederi ale Ordinului nr. 63 din 23 iunie 2010 cu privire la respectarea calității lucrărilor de construcţii montaj la realizarea investiţiilor pentru construcţia de locuinţe din blocuri locative şi încăperilor de menire social-culturală încorporate în ele. Ei au solicitat să fie modificată lista lucrărilor de construcție incluse în contractele de investiții. Potrivit lor ei suportă cheltuieli suplimentare dat fiind faptul că după darea în folosință a locuințelor, investitorii/cumpărătorii intervin cu modificări”, a menționat Ion Stratulat, viceministrul Dezvoltărării Regionale și Construcțiilor, președintele comisiei.

Potrivit MDRC, viceministrul Stratulat a precizat că după dezbateri în contradictoriu, cei prezenți au decis că pînă la intrarea în vigoare a Codului Urbanismului și Construcțiilor nu vor fi efectuate modificări în Ordinul nr. 63.

Documentul prevede ca la darea în folosință a locuințelor firma de construcție trebuie să asigure lucrări de montare a rețelelor interioare și exterioare de energie electrică, energie termică, gaz, apă și canalizare în proporție de 100%. De asemenea, în fiecare apartament trebuie să fie asigurată o instalaţie igienică, un lavoar, precum și să fie instalate contoarele de energie termică, apă caldă şi rece. 

Potrivit specialiștilor Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în Ordinul nr.63 sunt incluse lucrările de țin de: executarea structurii de rezistență a obiectivului, montarea rețelelor interioare și exterioare, finisarea exterioară și interioară, montarea utilajului și amenajarea teritoriului.

Documentul prevede că după darea în folosință a locuințelor se interzice orice intervenţie efectuată de către investitori/proprietari în apartamente, care ar periclita exigenţele esenţiale ale blocului construit, cum ar fi rezistenţa şi stabilitatea, siguranţa în exploatare, siguranţa la foc, igiena, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului înconjurător, izolaţia termică şi hidrofuga, economia de energie şi protecţia împotriva zgomotului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus