Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.11.2015

Consiliul Economic al Prim-ministrului: Obligativitatea ștampilei la moment obligă antreprenorii să înregistreze pierderi de aproximativ 10 milioane de lei pe an

Consiliul Economic al Prim-ministrului: Obligativitatea ștampilei la moment obligă antreprenorii să înregistreze pierderi de aproximativ 10 milioane de lei pe an

Secretariatul Consiliul Economic al Prim-ministrului îşi exprimă regretul față de faptul că Parlamentul Republicii Moldova a respins proiectul de Lege privind eliminarea obligativității ştampilei. Asta, chiar dacă proiectul nu interzicea utilizarea ștampilei, ci prevedea doar ca agenții economici să nu mai fie obligați să achiziționeze ștampila ca procedură obligatorie în procesul de deschidere a unei companii și eliminarea obligativității aplicării acesteia la mai multe etape-cheie din funcționarea unei afaceri. Astfel, o companie ar fi putut să activeze fără ștampilă în cazul în care decidea astfel, comunică Consiliul Economic al Premierului.

Considerăm că argumentele deputaţilor, care au votat împotriva acestei iniţiative legislative, precum că lipsa ştampilei ar pune în pericol afacerile, securitatea actelor şi ar favoriza falsificarea acestora sunt nefondate. Majoritatea statelor europene demult au exclus obligativitatea ştampilei. În toate aceste state, cu un mediu de afaceri net superior celui din Republica Moldova, autoritățile au considerat că ștampila nu oferă niciun plus de securitate, fiind ușor falsificabilă și deci transformându-se doar într-o povară pentru antreprenorii de bună credință. Urmare a anulării ștampilei în alte state, relaţiile dintre antreprenori şi instituţiile statului nu au fost afectate negativ, în schimb  au fost reduse procedeele birocratice şi costurile operaţionale la înregistrarea și administrarea afacerii.

Mai mult, conform ultimului Clasament al Băncii Mondiale Doing Business 2015, costul ștampilei este aproximativ 30% din costul total de înregistrare a unei afaceri. De asemenea, obligativitatea ștampilei complică, fără plus de securitate, orice interacțiune dintre stat și antreprenor.

Iniţiativa de anulare a ştampilei aparţine Consiliului Economic al Prim-ministrului. Proiectului de lege respins de Parlament este un punct de vedere comun al autorităților competente și profesioniștilor din partea mediului de afaceri. Respingerea unei asemenea inițiative foarte înguste și punctuale este un indicator în sine al lipsei voinței politice în a promova reforme mult mai ample și necesare pentru Republica Moldova.

Considerăm că nu calitatea acestui proiect de lege, ci oportunitatea acestuia a fost motivul din care Parlamentul a respins inițiativa dată. Obligativitatea ștampilei la moment obligă antreprenorii să înregistreze pierderi de aproximativ 10 milioane de lei pe an, bani achitați la câteva întreprinderi private, care au dreptul exclusiv de a produce și comercializa ștampile.

Rămânem ferm convinși că anularea obligativităţii ştampilei este o iniţiativă bună și necesară care se va realiza într-un târziu și în Republica Moldova, motiv din care vom continua să promovăm această inițiativă, dar și altele țintite spre ameliorarea mediului de afaceri, reducerea costurilor, eliminarea birocrației și creșterea transparenței mediului de afaceri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus