Trimite e-mail | Printeaza
Externe
18.11.2015

Federica Mogherini: Uniunea Europeană se focalizează pe securitate în relațiile sale cu vecinii

Federica Mogherini: Uniunea Europeană se focalizează pe securitate în relațiile sale cu vecinii

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a anunțat miercuri la Bruxelles că UE va pune de acum înainte cooperarea în domeniul securității în centrul politicii sale de vecinătate față de cele 16 țări cu care se învecinează, dar fără a uita de dezvoltarea economică și locurile de muncă pentru tineri, relatează AFP.

Federica Mogherini și comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, au prezentat miercuri la Bruxelles rezultatele unei ''reexaminări aprofundate'' a parteneriatelor încheiate din 2004 între Uniunea Europeană și vecinii săi, prevăzute cu bugete importante pentru proiecte în țările din bazinul Mării Mediterane și din estul Europei.

''Provocarea noastră cea mai urgentă este stabilitatea în vecinătatea noastră'', a estimat comisarul Hahn.

Mogherini a amintit nu numai atacurile de la Paris, ci și atentatul comis într-un fief al Hezbollahului în Beirut (44 de morți) săptămâna trecută, prăbușirea unui avion rusesc în Sinaiul egiptean (224 de morți), dublul atentat de la Ankara din octombrie (102 morți) și atacurile teroriste în Tunisia de la începutul anului (60 de morți).

''Vecinii noștri sunt expuși la aceeași amenințare la adresa securității. Am spus că, prin atentatele de la Paris a fost vizată întreaga Europă. Dar nu este doar Europa, ci într-un fel rădăcinile noastre și valorile noastre comune'', a precizat șefa diplomației europene.

Ea a pledat ca în viitor UE să coopereze nu numai în sectoarele comerțului, economiei sau al vizelor, ci și în cel al energiei — dosar sensibil în Europa de Est din cauza puternicei dependențe de Rusia—, al luptei împotriva terorismului și a crimei organizate'', ''în prevenirea conflictelor și reforma în sectorul securității'' și ''al imigrației legale și ilegale''.

''Conflictele, terorismul și radicalizarea ne amenință pe toți, dar sărăcia, corupția și proasta guvernare sunt și ele surse de insecuritate'', a afirmat la rândul său comisarul Hahn.

Mogherini a insistat, printre altele, asupra necesității ''concentrării pe dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă (...), îndeosebi pentru tinerele generații''.

Această ''revizuire'' a fost anunțată în martie, în timp ce UE era criticată pentru modul în care a gestionat apropierea cu Ucraina vecină, prin intermediul unui acord de asociere și aspectul său comercial, denunțate de Moscova.

Politica de vecinătate, prevăzută cu un buget de 15,4 miliarde de euro pentru 2014-2020, se referă, în sud, la Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Teritoriile palestiniene, Siria și Tunisia, iar în est la Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus