Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
17.11.2015

Guvernul va aproba un nou Program național de profilaxie și combatere a diabetului zaharat

Guvernul va aproba un nou Program național de profilaxie și combatere a diabetului zaharat

Prim-ministrul interimar Gheorghe Brega a participat astăzi la un eveniment organizat în cadrul Săptămânii de comunicare şi informare, dedicată Zilei Mondiale a Diabetului.

Premierul interimar a subliniat importanța acțiunilor organizate pentru sensibilizarea opiniei publice și informarea comunității despre promovarea modului sănătos de viață, care este esențială pentru profilaxia diabetului zaharat: „Diabetul reprezintă o adevărată provocare a sectorului de sănătate și doar prin implicare și eforturi conjugate vom reuși să ne păstrăm copii sănătoși și să asigurăm, astfel o generație sănătoasă” , a declarat Gheorghe Brega.

Șeful interimar al Executivului consideră esențială alocarea mijloacelor bugetare pentru realizarea măsurilor de profilaxie și combatere a diabetului zaharat, în scopul depistării precoce a maladiei, mai ales în rândul persoanelor cu factori de risc și reducerea mortalității din cauza diabetului.

Gheorghe Brega a menţionat că Guvernul va aproba un nou document de politici în acest sens, după finalizarea evaluării privind realizarea Programului național de profilaxie și combatere a diabetului zaharat pentru anii 2011–2015.

În cadrul evenimentului, Premierul interimar a înmânat diploma Guvernului de gradul I președintelui Asociației Diabeticilor din Republiva Moldova „PRIOBID”, Bori Golovin, pentru contribuția la dezvoltarea standardelor de profilaxie și tratament a diabetului zaharat.

Ziua Mondială a Diabetului se desfăşoară anual la 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În Republica Moldova sunt înregistraţi aproximativ 84 de mii de bolnavi cu diabet zaharat, iar morbiditatea a crescut în ultimii 10 ani de 1,5 ori, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus