Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.11.2015

La Chișinău va avea loc forumul de promovare a legăturilor comerciale cu țările central-europene– CEFTA Week 2015

La Chișinău va avea loc forumul de promovare a legăturilor comerciale cu țările central-europene– CEFTA Week 2015

În perioada 24-25 noiembrie 2015, la Chișinău se va desfășura „CEFTA Week” – forumul țărilor membre CEFTA, care își propune să promoveze și să dezvolte cooperarea economică în regiune. Evenimentul este organizat de Ministerul Economiei al Republicii Moldova, cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională USAID prin Programul „Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător" (BRITE).

Republica Moldova deține în acest an Președinția CEFTA și depune eforturi susținute pentru a contribui la integrarea regiunii în economia europeană și mondială. Unul dintre obiectivele acestui mandat este promovarea CEFTA către un public larg, pentru o mai bună înțelegere a acordului și a beneficiilor sale. În acest context, forumul va stimula dezbaterile cu părțile interesate – comunitatea de afaceri, oficiali guvernamentali, mediul academic și comunitatea internațională și va evidenția angajamentul politic al părților de a pune în aplicare CEFTA. 

În cadrul conferinței va avea loc ședința Comitetului CEFTA pentru Facilitarea Comerțului  și negocierile CEFTA asupra serviciilor. Un punct important în programul conferinței 2015 este Forumul Camerelor de Comerț, unde va fi prezentat Raportul cu privire la implementarea concluziilor grupurilor de lucru din cadrul Forumului. Momentul culminant al CEFTA Week 2015 va fi întâlnirea pe 26 noiembrie a Comitetului Mixt al Miniștrilor din țările CEFTA. În cadrul acesteia, statele membre vor evalua implementarea Acordului, problemele care încetinesc acest proces și cele mai bune practici pentru a le depăși. De asemenea, miniștrii vor discuta pașii necesari pentru a stimula relațiile comercial-economice între membri și pentru a accelera integrarea regiunii CEFTA în economia europeană și globală, stabilind prioritățile și planul de activități CEFTA pentru perioada următoare.

 „CEFTA Week" va reuni experți, oameni de afaceri, reprezentanți ai autorităților din țările membre CEFTA și ai instituțiilor internaționale. Vicepremierul și ministrul Economiei al Republicii Moldova în exercițiu, Stephan Christophe Bride, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, și Ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, vor susține discursuri în cadrul lansării oficiale a conferinței, ce va avea loc pe 24 noiembrie, ora 09:30, în incinta hotelului Raddison Blu Leogrand.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus