Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.11.2015

DW: Pe „frontul” moldovenesc, nicio soluţie!

DW: Pe „frontul” moldovenesc, nicio soluţie!

Termenul de „cel mult două săptămâni”, în care Partidul Democrat din Moldova promitea că va fi formată o nouă coaliţie pro-europeană, identificat un nou prim-ministru şi format noul cabinet de miniştri a expirat, iar negocierile nici nu au început.

În ultima vreme sintagma „coaliţie pro-europeană” aproape că nu mai apare în declaraţiile liderilor PDM, dar chiar şi aşa o nouă majoritate parlamentară, care să coopteze şi forţele parlamentare de stânga, nu poate fi creată. Socialiştii vor exclusiv alegeri parlamentare anticipate; comuniştii ar vrea la guvernare, dar în acest caz PL-ul se retrage în opoziţie; PLDM-ul refuză orice invitaţie la dialog, denunţând intenţia PDM de a păstra intact sistemul nociv pe care şi l-a subordonat; iar PL vede o singură soluţie – o coaliţie PLDM-PDM-PL+3 deputaţi din „grupul Leancă”. O astfel de alianţă ar putea învesti un nou guvern, dar nu ar soluţiona problema alegerii viitorului şef al statului (în martie 2016).

PDM mai face un pas spre dezintegrarea PLDM

După 18 zile de la demiterea „guvernului Streleţ”, pentru suspiciuni de corupţie, liderii PL, PDM şi Iurie Leancă (şi, separat, liderul PDM cu liderul PCRM) s-au întâlnit doar pentru „discuţii maraton”, fără nici o finalitate. Mai mult, duminică, 15 noiembrie, liderul PDM Marian Lupu a declarat că PLDM nici nu va mai fi invitat la negocierile pentru formarea coaliţiei. „Cu unii deputaţi am vorbit. Ei sunt gata să susţină o alianţă pro-europeană, pentru că ei înţeleg cât de periculos este jocul pe care PLDM îl face acum'', a menţionat Lupu. El s-a arătat convins că, în cele din urmă, criza politică va fi soluţionată prin invitarea la negocieri a „acelor membri raționali, deputații responsabili din PLDM”: „Cum va arăta viitoarea alianță, veți vedea în curând. Ceea ce pot să vă spun, este că vom crea o alianță care să asigure atât stabilitatea politică necesară, cât și implementarea reformelor, implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, a asigurat Marian Lupu.

În replică, preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că „PD nu dă nici un semn că şi-ar dori într-adevar să se debaraseze de tendinţa de conservare a sistemului, şi prin atitudinea sa nu face decât să îndepărteze PLDM de la o eventuală participare la negocieri”. Totodată, el a dat asigurări că „PLDM este un partid solid, unit, cu o foarte bună structură teritorială şi, indiferent de eforturile pe care le depun democraţii pentru a dezintegra partidul, nu o să le reuşească”, a menţionat Streleţ.

Deşi au făcut parte, în câteva rânduri, din aceeaşi alianţă de guvernare, PLDM şi PDM au dus permanent o „luptă nocturnă” de anihilare reciprocă. Divergenţele dintre cele două formaţiuni au atins punctul critic după arestarea liderului PLDM Vlad Filat, care, în ultimul său discurs rostit în Parlament, înainte să fie arestat, l-a acuzat pe finanţatorul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, că ar fi orchestrat arestarea sa, prin intermediul Procuraturii Generale pe care şi-a subordonat-o. În aceeaşi zi, Plahotniuc s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte al PDM, pănă la finalizarea dosarului privind furtul de la „Banca de Economii”.

Soluţia lui Voronin: O alianţă PCRM, PSRM şi PDM

„Moldova este un cazinou în care se trișează deschis, iar cine intră în acest local, indiferent de intențiile pe care le are, iese dezbrăcat până la piele”, aşa comentează ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova, ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru. Potrivit lui, așa-zisele „negocieri pentru formarea unui nou guvern pro-europen” nu sunt nici pe departe consultări sau discuții, ci „un plan bine pus la punct care-și vede astăzi realizarea”.

Iar în opinia unor analişti politici de la Chişinău, acest „joc politic dur” ar putea avea ca punct final o alianţă politică de stânga. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a anunţat deja că îşi doreşte o coaliţie de centru-stânga cu PDM și PSRM „pentru a salva Moldova de o explozie socială”. Împreună, PCRM, PSRM şi PDM ar avea 64 de voturi – suficient nu doar pentru a învesti noul guvern, dar şi pentru alegerea în Parlament a viitorului şef al statului: „În Republica Moldova se aşteaptă o explozie socială! Oamenii vor ieşi în stradă ca să se salveze pe sine, să-şi salveze familiile - va fi o revoltă incontrolabilă, deoarece populaţia a ajuns la cel mai jos nivel al sărăciei. Nu este normal ca ţara să rămână fără executiv în prag de iarnă”, a spus Voronin.

Liderul comuniştilor crede că termenul „guvern pro-european” nu mai este de actualitate şi pledează în continuare pentru modificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE: „Dacă va fi creat un executiv normal, cinstit, noi vom putea face propunerile de modificare a Acordului de Asociere. Ne-am grăbit foarte mult cu semnarea acestui document. El încă vreo 25 de ani nu ne trebuia”, a menţionat comunistul Voronin.

În ceea ce priveşte un posibil scenariu cu implicarea socialiştilor, liderul PDM, Marian Lupu, a spus că deşi până acum nu a discutat personal cu socialiştii, nu are vreo problemă să discute cu aceştia, „atâta timp cât vor fi subiecte importante”.
Nu există partide pro-europene în Parlamentul de la Chişinău

Într-un interviu acordat portalului „noi.md”, vicepreşedintele Partidului Popular European din Moldova, Oazu Nantoi, susţine că în cele din urmă „teama de alegeri anticipate va determina partidele negociatoare să găsească o soluție pentru criza politică, soluție care va fi însă în defavoarea cetățenilor”: „În primul rând, rămâne deschisă întrebarea «de ce PDM-ul împreună cu socialiștii și comuniștii au votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Streleţ? Ce a obținut țara?» În al doilea rând, în Parlamentul Republicii Moldova pot fi detectate câteva persoane cu mentalitate convențional europeană și nu există nici un partid pro-european. Consider că clasa politică reprezentată de partidele parlamentare s-a compromis totalmente. Țara se află într-o criză și eu nu văd nici o soluție pozitivă, orice ar declara domnul Lupu sau nu știu cine”, a conchis Oazu Nantoi.
Preşedintele Parlamentului, exponentul PDM Andrian Candu, se află într-o vizită de două zile la Bruxelles. El are programate întrevederi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, şi cu alţi oficiali de rang înalt. DW-Chişinău

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus