Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.11.2015

Andrian Candu a avut o întrevedere cu Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius

Andrian Candu a avut o întrevedere cu Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut astăzi o întrevedere cu Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, în cadrul primei sale vizite oficiale la Bruxelles în calitate de Speaker.

Întâlnirea celor doi oficiali a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor atacurilor teroriste care au avut loc în Franța, la finele săptămânii trecute. Conducerea statelor membre ale UE a invitat toți europenii să țină un minut de reculegere în memoria victimelor astăzi, 16 noiembrie, la prânz.

În cadrul discuțiilor cu Petras Auštrevičius, Andrian Candu a dat asigurări că Republica Moldova rămâne în continuare ferm angajată pe calea reformelor și a integrării europene.

Președintele Parlamentului a subliniat că prioritățile autorităților de la Chișinău țin de asanarea sectorului financiar-bancar, reforma justiției și lupta cu corupția, consolidarea securității energetice și îmbunătățirea condițiilor de business în țara noastră.

Un subiect aparte al discuțiilor a vizat criza din sectorul financiar-bancar și stabilizarea macroeconomică. „Criza bancară rămâne în continuare constanta vieții politice de la Chișinău. Avem nevoie de o majoritate parlamentară stabilă pentru a vota pachetul legislativ care reglementează activitatea sectorului financiar-bancar și care a fost elaborat împreună cu experți externi. Adoptarea acestuia ne va oferi posibilitatea de a stabili reguli clare, pentru a evita asemenea situații pe viitor”, a menționat Speakerul.

Andrian Candu a mai menționat că este foarte important să fie restabilită încrederea cetățenilor în instituțiile statului prin reformarea acestora, în special a celor din sectorul justiției și luptei cu corupția. Pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme, autoritățile mizează inclusiv pe sprijinul misiunii de experți ai Uniunii Europene pentru evaluarea instituțiilor din țara noastră.    

La rândul său, Petras Auštrevičius a menționat că Uniunea Europeană urmărește îndeaproape și cu atenție evenimentele din Republica Moldova. Oficialul european a îndemnat clasa politică de la Chișinău să acționeze cu determinare pentru deblocarea situației interne. „Uniunea Europeană rămâne un partener angajat și de lungă durată pentru Republica Moldova care, odată ce și-a asumat calea integrării europene, trebuie să urgenteze reformele, astfel încât să beneficieze pe deplin de avantajele Acordului de Asociere”, a conchis Petras Auštrevičius.

Andrian Candu și-a început astăzi vizita oficială de două zile la Bruxelles, unde va avea întâlniri cu mai mulți înalți oficiali europeni. Vizita Președintelui Parlamentului în capitala Uniunii Europene are loc în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus