Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-11-11/natalia-gherman-a-participat-la-seminarul-nato-consacrat-examinarii-problemelor-de-securitate-region-41636.html
Data: Nov 11, 2015 (19:58)

Natalia Gherman a participat la seminarul NATO consacrat examinării problemelor de securitate regională

Viceprim-ministrul, Ministrul în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat la seminarul regional Rose Roth, cu genericul - Viitorul European al Republicii Moldova: Contextul regional şi provocările interne, organizat în perioada 11-13 noiembrie la Chişinău de către Adunarea Parlamentară NATO în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova.

Prezentând  prioritățile politicii externe şi de securitate naţională, dna N. Gherman a ţinut să evidențieze că, promovarea unei politici externe active constituie un instrument indispensabil consolidării securităţii statului.

În context, s-a reiterat angajamentul pentru procesele lansate în domeniile integrării europene, modernizării şi aplicării standardelor şi valorilor europene prin implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

S-a subliniat faptul că urmare a crizei din Ucraina a devenit necesară reevaluarea conceptelor de securitate naţională şi regională, actualmente Republica Moldova fiind în proces de elaborare a noii strategii naţionale de securitate.

Referindu-se la eforturile autorităţilor naţionale în scopul reîntregirii ţării, dna Natalia Gherman  în mod special a accentuat imperativul retragerii complete şi necondiţionate a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministrul a enunţat de asemenea necesitatea intensificării cooperării RM cu NATO şi importanţa valorificării expertizei şi experienţei euro-atlanitice în domeniul securităţii şi apărării. 

În ceea ce priveşte contribuţia Republicii Moldova la eforturile internaţionale de asigurare a păcii şi securităţii regionale şi globale, ministrul a menţionat participarea activă a contingentelor naţionale la misiunile de pace ONU şi celor de gestionare a crizelor ale UE.

Dna Viceprim-ministru N. Gherman a exprimat gratitudine statelor membre şi aliate ale NATO pentru asistenţa acordată în domeniile de securiate şi apărare şi a solicitat menţinerea în continuare în toate documentele de referinţă ale Alianţei a imperativelor respectării suveraniţăţii şi integrităţii teritoriale a ţării, precum şi a retargerii trupelor ruse de pe teritorilul Republicii Moldova.    

Potrivit MAEIE, seminarul Rose-Roth al AP NATO este  un forum de dezbateri  în materie de securitate, care reunește parlamentari din statele membre și partenere NATO, oficiali guvernamentali şi ai organizațiilor internaționale, experți din mediul academic, reprezentanți ai sectorului non-guvernamental.