Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.11.2015

Ministrul Economiei s-a întâlnit cu agenții economici din raionul Strășeni

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, a întreprins astăzi o vizită de lucru în raionul Strășeni, unde a discutat cu reprezentanții autorităților publice locale și agenții economici despre implementarea proiectelor investiționale, problemele cu care se confruntă mediul de afaceri, posibilitatea atragerii unor noi investiții.

La Strășeni, ministrul Economiei împreună cu președintele raionului, Mihai Popa, au vizitat platoul de construcție a întreprinderii ”La Triveneta Cavi Development” SRL, subzona nr. 5 (or. Strășeni) a Zonei Economice Libere ”Bălți” și sediul viitorului Colegiu de Inginerie.

Stephane Bride a apreciat eforturile companiei ”La Triveneta Cavi Development”, care într-un timp record a construit și amenajat în proporție de circa 95 la sută infrastructura uzinei de producere a cablurilor electrice de tensiune medie și joasă. Directorul executiv al SRL ”La Triveneta Cavi Development”, Biagio Stamegna, l-a informat pe vicepremierul Bride că la moment sunt în plină desfășurare lucrările de instalare a utilajului, finisare a infrastructurii și spațiilor administrative. Acesta susține că prima producție va fi scoasă de la întreprindere către finele anului curent, iar în volum deplin uzina va activa la începutul anului 2016. Volumul investițiilor în acest proiect constituie circa 20 milioane de dolari SUA.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Stephane Bride a examinat oportunitățile oferite în cadrul Zonei economice libere, activitatea întreprinderilor care activează aici – SA Caan, Italprod SRL, FerPont SRL, Emipanel, etc. Potrivit ministrului Bride, subzona respectivă dispune de un potențial investițional enorm, care încă nu este valorificat. În acest context, Stephane Bride a propus conducerii raionului elaborarea unui plan de acțiuni comun pentru atragerea investițiilor atât în Zona Liberă, cât și în raion.

O atenție sporită a fost acordată lucrărilor de construcție a spațiilor de studii și infrastructurii viitorului Colegiu de Inginerie, înființarea căruia are drept obiectiv instruirea specializată și direcționată a muncitorilor calificați, maiștrilor și managerilor funcționali și operaționali în baza unui parteneriat între sistemul de învățământ profesional și mediul de afaceri. Marin Ciobanu, administratorul-principal al ZEL ”Bălți”, a specificat că implementarea acestui proiect va contribui nu doar la sporirea productivității forței de muncă şi majorării ratei de ocupare a tinerilor în economie, dar și atragerii investițiilor străine în sistemul educațional.

În opinia ministrului Economiei, Parcurile Industriale și Zonele Economice Libere trebuie să devină principalele platforme de comunicare și colaborare dintre mediul de afaceri și instituțiile statului în vederea atragerii investițiilor străine, accesării fondurilor europene, ajustării cadrului normativ, etc. ”Ministerul Economiei, în calitate de autoritate de reglementare, va stimula participarea acestora la misiunile economice interne, externe, evenimentele de promovare, devenind un partener pro-activ în atragerea investițiilor străine directe în economia națională”, a subliniat Stephane Bride în discuția cu reprezentanții mediului de afaceri din raionul Strășeni.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus