Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-11-10/comisia-pentru-selectarea-candidatului-la-func-ia-de-guvernator-al-bnm-i-i-va-pastra-statutul-de-pla-41623.html
Data: Nov 10, 2015 (21:00)

Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al BNM își va păstra statutul de platformă consultativă pe lângă Președintele Parlamentului

Candidatul la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei va fi propus Legislativului de către Președintele Parlamentului, cel târziu până la 10 decembrie, fiind o condiție importantă pentru revenirea Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova până la finele anului curent.

Anunțul a fost făcut de Președintele Parlamentului Andrian Candu după ședința de astăzi cu membrii Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, care au susținut inițiativa Speakerului și au agreat să ofere în continuare sprijin în procesul de selectare a candidatului.

Potrivit Președintelui Parlamentului, candidatul la funcția de Guvernator al Băncii Naționale trebuie să fie profesionist, integru, cu o vastă experiență în domeniul bancar. „Voi pune accent pe acei moldoveni care au experienţă internaţională în domeniul bancar și cunosc cel puțin o limbă străină”, a menționat Andrian Candu, precizând că va discuta și cu moldovenii din diasporă.

Referindu-se la activitatea Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Președintele Parlamentului a apreciat eforturile membrilor Comisiei, considerând acest exercițiu un bun exemplu pentru sporirea transparenței proceselor de selectare și numire a candidaților în funcții publice.

Atât membrii Comisiei, cât și Președintele Parlamentului au pledat pentru continuarea activității Comisiei, cu rol consultativ, până la identificarea candidatului care urmează a fi propus Legislativului pentru numirea în funcția de Guvernator al Băncii Naționale.