Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-11-10/ac-iunile-anticorup-ie-discutate-in-cadrul-unor-audieri-publice-organizate-de-parlament-41622.html
Data: Nov 10, 2015 (20:56)

Acțiunile anticorupție discutate în cadrul unor audieri publice organizate de Parlament

Astăzi în cadrul unei audieri publice organizate la propunerea Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a fost discutat Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale anticorupție 2011-2015 și anume acțiunile întreprinse în perioada ianuarie 2014 – primul semestru 2015.

La audieri au participat reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Generale, Ministerului Justiției, Comisiei Naționale de Integritate, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, Serviciului de Informații și Securitate și Serviciului Vamal.

În cadrul audierilor o sursă de documentare au fost constatările efectuate în Raportul „Evaluarea progreselor implementării Strategiei naționale anticorupție și legislației anticorupție în perioada anului 2014 – primul semestru al anului 2015, realizat de doamna Tatiana Busuncian, consultant național PNUD în cadrul Programului pentru Democrație.

În cadrul ședinței conduse de Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Veaceslav Untila, reprezentanții instituțiilor sus-numite au prezentat progresele, dar, în mod special, restanțele în aplicarea Strategiei naționale anticorupție.

De către reprezentanții CNA, care au asigurat secretariatul Grupului de monitorizare a implementării Strategiei, a fost menționat caracterul continuu al unor activități, precum și faza de finisare în care se află altele, ceea ce face imposibilă evaluarea impactului la moment, dar și a efectului deplasat în timp în ce privește resimțirea schimbărilor de către societate.
De asemenea, cei prezenți au menționat că una din restanțe este și tergiversarea reformei Procuraturii.

Totodată, s-a exprimat opinia că în cadrul Grupului de lucru pentru reformarea și relansarea sistemului anticorupție instituit de Președintele Parlamentului Andrian Candu, se va propune un set de proiecte legislative, ce vor avea rolul să eficientizeze lupta cu corupția.

”Putem să constatăm că lucrurile la capitolul combaterii corupției au început și sunt convins că într-o perioadă scurtă de timp vom fi martori la diminuarea corupției în țara noastră ” a declarat Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Veaceslav Untila.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Veaceslav Untila a mai menționat că în primul semestru al anului viitor urmează să fie organizate audieri pentru a fi evaluată Strategia națională anticorupție 2011-2015 în întregime.