Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.11.2015

Primul forum investițional s-a desfășurat în UTA Găgăuzia la finele săptămânii trecute

Primul forum investițional s-a desfășurat în UTA Găgăuzia la finele săptămânii trecute

Filiala din Găgăuzia a CCI va promova exportul de produse agricole și textile din regiune pe piața din Republica Tatarstan, Federația Rusă. Un acord în acest sens a fost semnat sâmbătă în cadrul primului Forum investițional desfășurat în UTA Găgăuzia. De asemenea, în cadrul evenimentului, au fost semnate acorduri de colaborare între administrația Găgăuziei și regiunile Krasnodar și Penza din Federația Rusă, precum și o serie de acorduri de colaborare între operatorii economici prezenți.

Președintele CCI, Valeriu Lazăr, care a moderat sesiunea plenară a Forumului, a declarat că autonomia găgăuză are toate ingredientele necesare pentru a concura cu succes pentru atragerea investițiilor. „Pentru investitori nu există lucruri neimportante atunci când examinează oportunitatea unei investiții într-o locație concretă. Companiile analizează specificul regiunii, cu toate avantajele și dezavantajele sale în raport cu alte țări și regiuni, dar analizează și paradigma de dezvoltare economică pe termen lung, inclusiv factorii ce vor genera cea mai mare valoare adăugată. Administrația regiunii și operatorii economici vor trebui să anticipeze aceste tendințe internaționale, pentru a concura cu alți actori în atragerea investițiilor”, a declarat Valeriu Lazăr.

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că administrația regiunii construiește un dialog deschis cu mediul de afaceri. „22 de întreprinderi au fost scutite de controale fiscale, a fost lansat un consiliu economic pe lângă Bașcan, se aprobă noi facilități pentru investitori, iar întreprinderile active sunt ajutate să-și găsească piețe de desfacere și parteneri internaționali. Astfel, interesul pentru regiune din partea investitorilor din Turcia, Federația Rusă și Uniunea Europeană a crescut în ultimul timp”, a spus Irina Vlah.

După sesiunea plenară, lucrările Forumului s-au desfășurat în 6 paneluri de discuții dedicate agriculturii și industriei de procesare, investițiilor în infrastructură și industrie, inovații și tehnologii, eficiența energetică, turism și ITC. În cadrul acestora au fost prezentate proiecte investiționale concrete, cum ar fi construcția unor parcuri fotovoltaice, centre de business și expoziții, hoteluri, fabrici de asamblare a tractoarelor belaruse sau afaceri agricole de anvergură.

Agricultura reprezintă cca 68% din structura economiei regiunii, care a exportat în anul 2014 produse în valoare de 1,3 miliarde lei.  În Găgăuzia sunt înregistrate peste 7,3 mii de întreprinderi, dintre care 170 cu capital străin, iar atractivitatea investițională a regiunii rezidă în așezarea geografică, accesul la Portul internațional Giurgiulești și funcționarea Zonei Economice Libere Vulcănești, susțin autoritățile locale.

La Forum au participat cca 250 de persoane din Moldova, Rusia, Turcia, Ucraina, Estonia, Letonia, România și alte țări, principalul sponsor al evenimentului fiind agenția turcă pentru dezvoltare TICA, iar CCI a fost partener în organizarea acestuia.

Lucrările Forumului s-au desfășurat vineri, sâmbătă doritorii au avut ocazia să viziteze întreprinderile din regiune pentru a face cunoștință cu potențialele obiecte investiționale, iar duminică s-a desfășurat Festivalul vinului GAGAUZ ŞARAP YORTUSU, premiul mare în cadrul acestuia fiindu-i oferit întreprinderii Kazayak-vin.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus