Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.11.2015

Viceministrul Andrei Galbur a participat la reuniunea Alianţei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, Ungaria

Viceministrul Andrei Galbur a participat la reuniunea Alianţei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, Ungaria

Potrivit MAEIE, în perioada 2-5 noiembrie 2015, la Debrecen, Ungaria, delegaţia Republicii Moldova condusă de către Andrei Galbur, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, participă pentru prima dată în calitatea RM de observator, la reuniunea Alianţei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA).

În cadrul discuţiilor Preşedinţiei IHRA asigurată de Ungaria cu delegaţiile ţărilor observatoare, Andrei Galbur a evocat importanţa cooperării cu Alianţa, impactul asupra dezvoltării bunei practici de coabitare a mai multor etnii, dar şi prevenirea evenimentelor tragice pe viitor. În context, şeful delegaţiei RM a menţionat acţiunile întreprinse în domeniu de către instituţiile naţionale în strânsă cooperare cu Comunitatea Evreiască, care au rezultat din recomandările Conferinţelor dedicate Holocaustului din 2014 si 2015. Astfel, a fost anunţată adoptarea de către Guvernul RM la 28 octombrie curent a proiectului Hotărârii de Parlament privind instituirea zilei de 27 ianuarie drept zi naţională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Reprezentanţii IHRA au salutat prezenţa RM în cadrul IHRA şi debutul cooperării exacte, inclusiv prin organizarea la Chişinău în septembrie a primului seminar pilot IHRA Predarea şi învăţarea Holocaustului şi a aspectelor conexe dedicate profesorilor de istorie din ţară. Modelul în cauză urmează a fi replicat în El Salvador.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus