Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.11.2015

Moldova, Ucraina şi UE facilitează trecerea frontierei moldo-ucrainene

Moldova, Ucraina şi UE facilitează trecerea frontierei moldo-ucrainene

Republica Moldova și Ucraina au semnat două acorduri noi de cooperare transfrontalieră, care vor contribui la trecerea mai rapidă şi uşoară a frontierei lor comune. Primul acord prevede stabilirea controlului comun la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Pervomaisc-Kuciurhan şi va permite transportul prin acest PTF a bunurilor accizabile și non-accizabile pentru import, export și tranzit prin Transnistria. Acest acord va economisi timpul şi banii întreprinzătorilor, eliminînd necesitatea de a schimba itinerarul prestabilit pentru oricare bunuri, inclusiv, alcool și tutun, înconjurînd această parte a frontierei și, de asemenea, eliminînd dubla vămuire la Chișinău și Tiraspol. Pe termen lung, acordul ar trebui să contribuie la redeschiderea coridoarelor internaționale de transport prin Transnistria.

Cel de-al doilea acord, cu privire la schimbul automat de date privind trecerea frontierei moldo-ucrainene, va spori securitatea prin creșterea transparenței cu privire la circulația vehiculelor și a mărfurilor peste frontiera dată. De asemenea, acest acord ar putea elimina obligaţia cetăţenilor străini, care intră în Transnistria, de a-şi înregistra şederea la autorităţile responsabile de managementul migraţiei din Moldova,  evitînd necesitatea de a merge la linia administrativă în partea de vest  a Transnistriei.

Semnarea acordurilor a avut loc în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). EUBAM, care a cooperat cu Republica Moldova și Ucraina pentru a le ajuta să se alinieze la standardele UE de gestionare a frontierelor, a susținut aceste acorduri de mult timp ca o modalitate de a facilita trecerea frontierei și de a stimula dezvoltarea regională și comerțul. EUBAM și alte insituţii UE au asistat specialiştii din cadrul agenţiilor de frontieră din Republica Moldova și Ucraina cu propria experiență şi cele mai bune practici în domeniul stabilirii controlului comun la frontieră.

Consiliul Consultativ s-a convocat la Chișinău pentru a aproba planul de activităţi al Misiunii pentru periada ce urmează cu reprezentanții ministerelor de externe, agențiilor de frontieră și de aplicare a legii din Moldova și Ucraina, Delegațiile UE în Republica Moldova și Ucraina, precum și Misiunea Consultativă a UE în Ucraina, OIM, OSCE și PNUD.

Jan Tombiński, Ambasadorul UE în Ucraina, a declarat "EUBAM este o parte importantă a eforturilor UE de a ajuta cele două țări la implementarea Acordurilor sale de Asociere cu UE şi Zonelor de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Am apreciat mult ceea ce au realizat până acum serviciile partenere în acest sens, dar am menționat că există în continuare un volum mare de lucru. Sunt convins că acesta poate fi realizăt cu succes, dacă vom lucra împreună. "

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat: "Contribuția EUBAM la soluționarea problemei transnistrene consolidează cooperarea între Chișinău și Tiraspol pe o serie de aspecte practice, cum ar fi cele vamale, comerciale, de transport și cooperarea în domeniul aplicării legii, care sunt esenţiale pentru susținerea dezvoltării și securității regionale. "

Salutând prelungirea mandatului EUBAM până în noiembrie 2017, Daniela Cujba, Viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a declarat: "În zece ani de la lansarea EUBAM, Misiunea a contribuit la implementarea managementului integrat al frontierelor la frontiera moldo-ucraineană, consolidarea capacității instituționale și în alte domenii importante. Vom susţine în continuare inițiativele practice ale EUBAM, care aduc beneficii concrete pentru ambele țări în calea integrării lor europene. "

Volodymyr Bachynsky, Șef adjunct al Direcției UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, a declarat: "Ucraina îşi doreşte o cooperare mai profundă cu EUBAM, în conformitate cu noile provocări și priorități, cum ar fi ZLSAC, care intră în vigoare la 1 ianuarie. De asemenea, dorim ca EUBAM să ne ofere asistență în combaterea contrabandei și îmbunătățirea măsurilor de executare. "

Printre beneficiile instituirii unui punct comun de trecere a frontierei la PTF Pervomaisc-Kuciurhan este promovarea și încurajarea restabilirii coridoarelor de transport internaționale prin Transnistria și de-a lungul autostrăzii M14, care este un coridor european, și contribuţia la redeschiderea Podului Gura Bicului - Bîcioc de-a lungul M14. Acest traseu este destinat să facă parte din rețeaua TRACECA. Coridorul de transport Europa-Caucaz-Asia este un program de transport internațional, care implică UE și 14 țări din Europa de Est, regiunea Caucazului şi Asiei Centrale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus