Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.11.2015

Ministerul Economiei a prezentat planul de pregătire a economiei naționale și sferei sociale pentru perioada rece a anului

Ministerul Economiei a prezentat planul de pregătire a economiei naționale și sferei sociale pentru perioada rece a anului

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a prezentat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului Raportul privind implementarea măsurilor de pregătire a economiei naționale și sferei sociale pentru activitate în perioada de toamnă-iarnă 2015 – 2016.
 
Referindu-se la situația din sectorul energetic, viceministrul Valeriu Triboi a menționat că pentru perioada de toamnă-iarnă Republica Moldova este asigurată cu contracte de furnizare a energiei electrice. ”Prețul contractual stabilit de către SA ”Energocom” și coordonat de către ANRE pentru toți operatorii rețelelor de distribuție și furnizorii de energie electrică la tarife reglementate, cu care au fost încheiate contracte este similar, în mărime de 6,795 cenți SUA/kWh. Contractele de furnizare a energiei electrice sunt valabile până la 31 martie 2016”, a spus viceministrul Economiei.
 
În sectorul termoenergetic, a menționat Valeriu Triboi, obiectivele din sfera învățământului preșcolar, preuniversitar, obiectivele curative (medico-sanitare) sunt conectate la sistemul de alimentare cu energie termică, cu excepția a unei grădinițe, 19 școli și 16 instituții medicale din municipiul Chișinău. De energie termică beneficiază și locatarii a circa 85 la sută din blocurile de locuințe din Chișinău și 97% din blocurile de locuințe alimentate din sistemul de termoficare SA ”CET-Nord” din municipiul Bălți.
 
Valeriu Triboi a mai spus că urmare a situației economico-financiară complicate a întreprinderilor din complexul termoenergetic, nu au fost efectuate investițiile preconizate în dezvoltarea rețelelor termice și instalarea punctelor termice individuale,.
 
La capitolul asigurării cu gaze naturale, Valeriu Triboi a menționat că în cadrul SA ,,Moldovagaz” s-au planificat 109 măsuri pentru pregătirea de sezonul toamnă-iarnă, dintre care 99 au fost îndeplinite, iar altele 10 urmează a fi finalizate pe parcursul lunii curente. ”În scopul menținerii sistemului de transport al gazelor naturale în stare tehnică bună, asigurării fiabilității şi siguranței tranzitării gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi furnizării acestora consumatorilor locali, ,,Moldovatransgaz” a efectuat lucrări de diagnosticare și de reparare a conductelor magistrale. La toate cele 79 stații de predare a gazelor s-a efectuat deservirea tehnica şi revizia utilajului de reglare, controlul şi reglarea punctelor de control şi măsurare”, a spus Triboi.
 
Viceministrul Economiei a accentuat că în calitate de instituție responsabilă de securitate energetică, Ministerul Economiei acordă suportul necesar companiei SA Moldovagaz în procesul de negocieri a extinderii perioadei de valabilitate a contractului existent de livrare și tranzit a gazelor naturale între SA Moldovagaz și SAD Gazprom pentru anul 2016. Conform prognozelor contractul urmează a fi semnat până la finele anului curent.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Valeriu Triboi a mai specificat că în contextul pregătirii către sezonul de iarnă, Guvernul a elaborat și un program de ajutor social pentru suportul familiilor defavorizate, fiind elaborat și aprobat un program de susținere a acestei pături al societății. ”La moment, acesta are două componente de bază – ajutorul social şi ajutorul pentru perioada rece a anului. În acest context, la proiectul de rectificare a Legii bugetului pentru anul 2015, pentru Programul de ajutor social, venitul lunar minim garantat urmează a fi majorat de la 765 lei până la 900 lei, iar ajutor pentru perioada rece a anului  a fost majorat cu 65 lei și constituie 315 lei”, accentuat viceministrul Economiei.
 
Valeriu Triboi a accentuat că ministerul Economiei gestionează și ține la control situația din sistemul energetic, este în contact permanent cu toți operatorii din sistem și intervine prompt pentru a soluționa problemele apărute în sectorul dat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus