Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.10.2015

Ministerul Economiei a răspuns la adresarea a 4000 de cetățeni în legătură cu datoriile operatorilor din sectorul energetic

Ministerul Economiei a răspuns la adresarea a 4000 de cetățeni în legătură cu datoriile operatorilor din sectorul energetic

În legătură cu adresarea colectivă în număr de 4000 de petiții din partea cetățenilor Republicii Moldova, colectate și înaintate Ministerului Economiei de către Consiliul Marii Adunări Naționale, Ministerul Economiei comunică următoarele.

Referitor la datoria SA ”Moldovagaz” față de SAP ”Gazprom vă informăm că la data de 01.01.2015 aceasta a constituit 4538 mln. dolari SUA, din care 4091 mln. dolari SUA sau 90% sunt datoriile SAD ”Tiraspoltransgaz”, iar la data de 01.07.2015 datoria a constituit 4850 mln. dolari SUA, din care 4356 mln. dolari SUA sau 90% sunt datoriile SAD ”Tiraspoltransgaz”. Cota preponderentă a datoriei o constituie datoria SAD ”Tiraspoltransgaz”.

În ceea ce privește acordul în baza căruia gazul consumat de autoproclamata republică transnistreană este înregistrat ca datorie la SA Moldovagaz, comunicăm că SA ”Moldovagaz” livrează gaze naturale către SAD ”Tiraspoltransgaz” în baza Contractului privind condițiile de livrare a gazului natural în Republica Moldova pentru perioada 2007-2011, încheiat la 29.12.2006 dintre SA ”Gazprom” și SA ”Moldovagaz”, inclusiv amendamentele anuale privind extinderea acestuia, precum și a Contractului privind condițiile de livrare a gazelor naturale de la SAD ”Gazprom”, încheiat între SA ”Moldovagaz” și SAD ”Tiraspoltransgaz” la 11.01.2011, inclusiv amendamentele anuale privind extinderea acestuia.

În cazul neîncheierii contractului de livrare al gazelor naturale între SA ”Moldovagaz” și SAD ”Tiraspoltransgaz”, persistă riscul și există posibilitatea tehnică ca ultima să sustragă nesancționat gaze naturale, ca consecință a locației geografice a regiunii transnistrene în zona amplasării conductelor de tranzit în direcția Balcani, la hotarul Ucraina-Republica Moldova, care nu se află sub jurisdicția autorităților din Republica Moldova.

Totodată, Ministerul Economiei nu deține informația dacă gazele naturale utilizate de CERS Moldovenească pentru producerea energiei electrice sunt incluse în datoria autoproclamatei republici transnistrene față de SA Moldovagaz, deoarece Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan nu se află sub jurisdicția autorităților din Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus