Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
30.10.2015

Mai multe medicamente vor fi compensate în mediu cu 70%

Mai multe medicamente vor fi compensate în mediu cu 70%

De pe 1 noiembrie 2015, rata de compensare a mai multor medicamente destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare va fi majorată cu 20%. O modificare în acest sens a fost inclusă în ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină cu privire la medicamentele compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Potrivit documentului, 11 denumiri comune internaţionale de medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale au fost mutate din categoria de preparate compensate cu 50% în cea cu procentul de compensare în mediu cu 70%. Este vorba despre următoarele denumiri: amlodipinum, bisoprololum, enalaprilum, indapamidum, lisinoprilum, losartanum, ramiprilum, spironolactonum, torasemidum, verapamilum, metoprololum.

Prin această modificare se urmăreşte creşterea accesului persoanelor cu hipertensiune arterială la medicamente compensate. Aceste preparate medicamentoase sunt eliberate în toate farmaciile contractate de CNAM, în baza reţetei prescrise de medicul de familie.

Potrivit CNAM, pentru acoperirea financiară a ratei majorate de compensare a medicamentelor sus-menţionate, până la finele acestui an vor alocate patru milioane de lei, bani prevăzuţi în Legea fondurilor AOAM pentru 2015.

În prezent, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sunt compensate un număr de 87 de denumiri comune internaţionale de medicamente, dintre care 19 sunt destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, în 2014, în Republica Moldova erau înregistrate peste 570 de mii de persoane cu maladii ale aparatului circulator, dintre care mai mult de 461 de mii aveau boli hipertensive.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus