Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-10-29/mae-rom-n-stabilitatea-republicii-moldova-trebuie-sa-fie-prima-prioritate-dupa-care-sa-se-ghideze-ac-41465.html
Data: Oct 29, 2015 (20:39)

MAE român: Stabilitatea Republicii Moldova trebuie să fie prima prioritate după care să se ghideze acțiunea forțelor politice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că a luat notă de votul exprimat joi în Parlamentul Republicii Moldova privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului și subliniază că stabilitatea și continuitatea sunt condiții esențiale pentru parcurgerea proceselor necesare de reformă și avansarea proiectelor complexe de cooperare și de asistență derulate de România în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor acesteia.

''MAE consideră că, în contextul complex din vecinătatea estică, stabilitatea Republicii Moldova trebuie să fie prima prioritate după care să se ghideze în acest moment acțiunea tuturor forțelor politice responsabile. În egală măsură, în acest context, trebuie să prevaleze mandatul pro-european încredințat de cetățeni la alegerile legislative din noiembrie 2014, reconfirmat la alegerile locale din iunie 2015. Pe această bază, MAE exprimă așteptarea formării cât mai rapide a unui guvern capabil să pună în aplicare, în mod coerent și consecvent, un program construit pe asigurarea stabilității Republicii Moldova, remedierea dificultăților socio-economice curente și avansarea pe traseul european, în interesul cetățenilor Republicii Moldova'', se arată într-un comunicat MAE.

Guvernul de la Chișinău al premierului liberal-democrat Valeriu Streleț a fost demis joi de Parlament, printr-o moțiune de cenzură inițiată de Opoziția socialistă și comunistă și susținută de Partidul Democrat, una dintre formațiunile componente ale Alianței pentru Integrare Europeană-3.

Potrivit mass-media locale, 65 de deputați, din 101 membri ai Parlamentului, s-au pronunțat pentru demiterea Cabinetului Streleț, iar 18 au votat împotrivă. Voturile "pentru" au venit din partea socialiștilor, comuniștilor și democraților, iar cele "împotrivă" din partea liberal-democraților. Liberalii și cei din grupul fostului premier Iurie Leancă s-au abținut de la vot. Pentru ca Guvernul Streleț să fie demis erau necesare 51 de voturi.

Guvernul Streleț, învestit la 30 iulie cu susținerea unei coaliții majoritare proeuropene (Partidul Liberal Democrat — Partidul Liberal — Partidul Democrat), a fost al treilea executiv pe care Republica Moldova l-a avut în acest an, după cabinetele conduse de Iurie Leancă și Chiril Gaburici, scrie Agerpres.