Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.10.2015

Democraţii i-au cerut premierului Valeriu Streleţ să-şi dea demisia joi înainte de votul din Parlament

Marian Lupu spune că Valeriu Streleţ nu mai poate conta pe încrederea democraţilor pentru că în ultimele două săptămâni a acţionat nu ca un şef de executiv, ci mai degrabă ca un apărător al fostului preşedinte al PLDM, Vlad Filat, arestat sub suspiciunea de luare de mită şi abuz de putere.

Dacă ar accepta o demisie benevolă, Valeriu Streleţ ar evita, spune Lupu, o demisie în baza unei moţiuni bazate pe acuzaţii de suspiciuni de corupţie. Asta ar deschide pe de altă parte, în opinia democraţilor, calea spre resetarea coaliţiei, prin cooptarea la guvernare a unor deputaţi neafiliaţi, inclusiv a celor trei din grupul fostului premier Iurie Leancă.

Nu este limpede cum va răspunde Valeriu Streleţ acestei cereri a democraţilor.

Premierul şi preşedintele intrerimar al PLDM a plecat primul de la întrunirea coaliţiei, spunând că are programate consultări în interiorul partidului, înainte de votul de mâine asupra moţiunii îndreptate împotriva sa.

„Colegial, voi aştepta rezultatul discuţiei pe platforma PLDM şi, funcţie de asta, ne vom convoca în partid şi vom lua o decizie pentru ziua de mâine,” a spus  Marian Lupu.

Mihai Ghimpu, liderul PL, al treilea partid din coaliţia de guvernare, a spus după întrevederea cu partenerii de miercuri seară, că situaţia în coaliţie este foarte complicată şi că are nevoie de o noapte de reflecţii înainte de a face şi alte comentarii.

„Dea domnul să nu fie ceea ce cred, dar s-ar putea ca mâine să avem un al doilea premier demis pe suspiciuni de corupţie”, a mai adăugat Mihai Ghimpu. 

Relaţiile dintre liberal-democraţi şi partenerii lor democraţi şi liberali s-au deteriorat după ce cele două formaţiuni au votat în Parlament pentru lipsirea de imunitate parlamentară a liderului PLDM, Vlad Filat.

Înainte de întrunirea de miercuri seară a coaliţiei, unul dintre vicepreşedinţii PLDM, Vadim Pistrinciuc, ne-a spus că dacă mâine guvernul cade, trebuie resetată coaliţia, după o formulă deocamdată neclară:

„Când este arestat liderul partidului în baza unui denunţ ca în anii 37, fără bază probatorie, încălcându-se toate procedurile, știindu-se că e liderul unui partid, se puteau respecta totuşi nişte proceduri, nu? Nu ştiu care va fi decizia [joi], dar retorica arată că se doreşte altceva: probabil primul ministrunu este unul comod pentru partenerii noştri, probabil că se doreşte resetarea coaliţiei. Vom decide în mod colectiv dacă ne retragem în opoziţie sau nu, însă conform acordului coaliţiei, un vot dat în altă parte presupune anularea acordului. Asta ar demasca toate interesele din spatele reţinerii lui Vlad Filat şi altor acţiuni… Dar să nu speculăm, să aşteptăm să vedem ce va fi mâine.”

După părerea analiştilor de la Chişinău, căderea guvernului ar putea însemna că PL şi PD au reuşit să se asigure că au cu ce face următoarea mutare, că pot crea adică o nouă coaliţie de tip pro-european, contând pe cele trei mandate ale grupului Leancă şi alte cel puţin 16 de la liberal-democraţi.

Mai e ipoteza că democraţii ar putea să mizeze pe un guvern tehnocrat cu comuniştii şi socialiştii, care să asigure şi votarea, peste jumătate de an, a unui nou şef de stat care să-l înlocuiască pe Nicolae Timofti după expirarea mandatului.

„Niciodată nu vom coaliza cu partide radicale de stânga şi n iciodată n u vom accepta abandonarea cursului proeuropean de dezvoltare”, a precizezat însă  miercuri seară Marian Lupu.

Iurie Leancă, fostul coleg de partid al lui Vlad Filat care, după părăsirea PLDM, încearcă să-şi constituie o proprie formaţiune politică şi dispune de trei voturi în parlament, a declarat marți seara, vorbind la un post de televiziune, că ar accepta să facă parte din coaliţia de guvernare după resetarea ei, ba chiar să conducă un guvern al „coaliţiei resetate”, recunoscând totodată că discută cu anumiţi membri ai PLDM despre o eventuală alipire la grupul său, scrie Europa Liberă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus