Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-10-22/directorul-srl-valiexchimp-retzinut-intrun-nou-dosar-privind-fraudele-de-la-bem-41358.html
Data: Oct 22, 2015 (12:03)

Directorul SRL Valiexchimp reţinut într-un nou dosar privind fraudele de la BEM

Directorul SRL Valiexchimp a fost reţinut, cu puţin timp în urmă, de ofiţerii de urmărire penală ai Centrului Naţional Anticorupţie. Antreprenorul se va afla în custodia CNA pentru 72 de ore.

Potrivit CNA, şeful Valiexchimp  este vizat într-un nou caz de dobândire a creditelor prin înşelăciune de la Banca de Economii. De data aceasta, el este bănuit că, prin intermediul unui agent economic,  ar fi contractat 82 000 000 de lei de la BEM, prezentând documente cu date vădit denaturate.

Pe marginea acestui caz, a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 238 Cod penal - dobândirea creditului prin înşelăciune.  Pentru comiterea unei asemenea infracţiuni, legislaţia în vigoare prevede o pedeapsă sub formă de  amendă de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale sau  închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, iar pentru persoana juridică - amendă în mărime de la 3000 la 6000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Acum 5 luni, CNA şi procurorii anticorupţie l-au reţinut pe omul de afaceri într-un alt dosar penal legat de fraudele de la BEM, Banca Socială şi Unibanc. Acesta este învinuit că, prin intermediul a cinci companii afiliate Valiexchimp, ar fi obţinut credite în valoare de aproximativ 400 000 000 de lei. În total, suma care ar fi prejudiciat entităţile bancare este de 465 000 000 de lei.

Deşi procurorii au pledat pentru menţinerea învinuitului în stare de arest, instanţa a dispus în privinţa lui controlul judiciar şi obligaţiunea de a se prezenta la organul de urmărire penală atunci când va fi citat.