Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.10.2015

Uniunea Europeană acordă Moldovei 2,3 milioane de euro

Uniunea Europeană acordă Moldovei 2,3 milioane de euro

Proiectul Uniunii Europene “Asistență tehnică pentru implementarea DCFTA” a fost, astăzi, lansat în cadrul unei conferințe de presă, organizate de Ministerul Economiei și Delegația UE la Chișinău. La eveniment a participat Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, ambasadorul Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, liderul Proiectului AT ZLSAC, Philip Santes ș.a.
 
Proiectul de asistență tehnică are un buget total de 2.3 mln Euro și  va fi implementat într-o perioadă de doi ani. Scopul acestuia  este de a acorda sprijin în implementarea DCFTA în domeniul infrastructurii calității (metrologie, evaluarea conformității, testarea și cooperarea internațională), supravegherii pieței (produse și servicii industriale și neindustriale, protecția consumatorilor și siguranța alimentelor), dezvoltarea și diversificarea exporturilor Moldovei în UE și atragerea investitorilor străini direcți. De asemenea, proiectul va acorda asistență Guvernului RM, în special Ministerului Economiei și agențiilor subordonate, în elaborarea și realizarea unei game largi de programe de conștientizare publică privind promovarea beneficiilor DCFTA.
 
Vorbind despre importanța Proiectului,  Stephane Bride a spus că acesta vine să susțină instituțiile responsabile de implementarea DCFTA într-un moment oportun. ”Avem nevoie de progrese vizibile în toate sectoarele economiei, în special în cel al infrastructurii calității și mediului de afaceri. De aceea, Proiectul este un ajutor necesar, care va contribui semnificativ la sporirea capacităților instituționale și atingerea performanței în aceste domenii, așa încât să putem valorifica eficient toate oportunitățile oferite de piața europeană”, a afirmat ministrul Economiei.
 
În context, Pirkka Tapiola a subliniat rolul acestui nou proiect de support pentru Guvernul RM la implementarea DCFTA, precum și  a celor desfășurate anterior. Printre altele, oficialul a menționat că noul proiect de asisitență tehnică va contribui la implementarea cu succes a elementelor-cheie din Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb dintre RM-UE pentru realizarea reformelor în domeniul infrastructurii calității, protecției pieței, suport pentru IMM-uri, promovarea exporturilor și a investițiilor, creșterea vizibilității și informării privind DCFTA.
 
Către finele proiectului, pe domeniul infrastructurii calității se așteaptă deschiderea deplină a accesului sectorului privat la piața serviciilor de certificare și evaluare a conformității, consolidarea relațiilor internaționale ale Republicii Moldova pe toate domeniile infrastructurii calității, armonizare a legislației în domeniul supravegherii pieței conform agendei Acordului de Asociere în proporție de 100%,  și îmbunătățirea structurilor și activităților Agenției pentru Protecția Consumatorilor (APC) și a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
 
În domeniul sectorului IMM, se preconizează deschiderea, în 2016, a 4 incubatoare de afaceri noi, în Cahul și Călărași. De asemenea, vor fi acordate 1 000 de granturi pentru start-up-uri și întreprinderile mici și mijlocii.
 
În ceea ce privește promovarea exporturilor și atragerea investițiilor, din resursele proiectului  vor fi organizate 20 de evenimente în țările UE (misiuni comerciale peste hotare, misiuni ale cumpărătorilor în Moldova, participarea la expoziții comerciale peste hotare, evenimente pentru facilitarea colaborării antreprenorilor moldoveni cu omologii săi străini etc.), care vizează 100 exportatori existenți și potențiali, iar pentru potențialii investitorii străini în RM vor fi organbizate 10 vizite în Moldova.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, în cadrul Proiectului va fi elaborată și realizată Strategia Națională pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exportului 2016-2020.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus