Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.10.2015

Suedia va continua să sprijine agenda de reforme a Republicii Moldova

Suedia va continua să sprijine agenda de reforme a Republicii Moldova

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a primit-o în vizită pe noua Ambasadoare a Regatului Suediei în Republica Moldova,  Signe Burgstaller. În cadrul întrevederii a avut loc o discuţie amplă cu privire la relaţiile moldo-suedeze la nivel bilateral, precum şi privind cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale din care fac parte cele două state. 
 
Signe Burgstaller a reiterat interesul  Suediei pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor cu Republica Moldova, dar şi sprijinul ţării sale în promovarea agendei de reforme şi a parcursului european al ţării noastre.
 
Premierul moldovean a mulţumit Guvernului Suediei pentru asistenţa generoasă acordată ţării noastre. Valeriu Streleţ a pledat pentru amplificarea dialogului între Republica Moldova şi Suedia şi s-a arătat încrezător că acest parteneriat va continua şi pe durata mandatului noului ambasador suedez în ţara noastră.
 
Interlocutorii au mai vorbit despre situaţia social-politică din Republica Moldova, priorităţile Guvernului de la Chişinău în perioada de faţă, precum şi perspectivele de colaborare în acest sens. În particular, s-a discutat despre asigurarea securităţii energetice a ţării noastre, promovarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, precum şi posibilităţile de cooperare în vederea sporirii competitivităţii sectorului agricol al Republicii Moldova.
 
Suedia se numără printre cei mai importanţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, cu proiecte în cele mai diverse domenii socio-economice. În prezent, în Republica Moldova sunt în derulare mai multe proiecte finanțate de Guvernul suedez, în valoare de 37 de milioane de euro. Strategia privind asistenţa internaţională de dezvoltare a Regatului Suediei pe anii 2014-2020 prevede alocarea a 14 milioane de euro anual pentru promovarea reformelor în Republica Moldova, axându-se pe trei direcţii principale: integrarea economică a Republicii Moldova în UE, asigurarea drepturilor omului şi supremaţiei legii; protecţia mediului ambiant şi consolidarea rezistenţei faţă de schimbările climaterice globale, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus