Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.10.2015

La Chişinău a avut loc prima reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE

La Chişinău a avut loc prima reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE

Astăzi, 19 octombrie 2015, la Chişinău, a avut loc prima reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE, co-prezidată de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi directorul executiv pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, Gunnar Wiegand. Evenimentul a avut drept scop evaluarea progreselor înregistrate în primul an de implementare a Acordului de Asociere, inclusiv a componentei DCFTA.

În cadrul reuniunii, oficialii europeni și-au exprimat susţinerea pentru Guvernul de la Chişinău, care rămâne angajat în realizarea agendei europene, implicit a procesului de reforme.  Partenerii europeni au ţinut să remarce că vor continua să susţină Republica Moldova atât prin programe de consiliere la nivel înalt din partea experţilor din statele membre, cât şi programe de asistenţă tehnică şi twinning în domeniile vizate în Acord.

În intervenţiile sale,  ministrul Natalia Gherman, împreună cu reprezentanţii instituţiilor naţionale, au prezentat ultimele evoluţii privind un spectru larg de subiecte, precum dialogul politic şi reformele, justiţia, libertatea şi securitatea, cooperarea economică şi sectorială, inclusiv partea de comunicare. De asemenea, oficialii au menţionat că au fost obţinute rezultate vizibile inclusiv în transpunerea legislaţiei UE, dar şi dezvoltarea dialogului în domeniul politicii externe şi de securitate, precum  şi a celui sectorial şi în sfera comercială, apreciate de UE.

În urma discuţiilor, împreună cu partea europeană s-a decis asupra priorităţilor pentru perioada imediat următoare, pe primul loc aflându-se reforma justiţiei. Ca răspuns la iniţiativă părţii moldoveneşti de a avea o evaluare cuprinzătoare a implementării Strategiei Naţionale de Reformare a Sectorului Justiţiei 2011 – 2015, UE a confirmat organizarea vizitei la Chişinău a unei misiuni de experţi europeni, până la sfârşitul lunii noiembrie.

Potrivit MAEIE, discuţiile pe componenta DCFTA vor continua şi în cadrul vizitei comisarului european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, şi a reuniunii Comitetului de Asociere în configuraţia Comerţ, din perioada 22 – 23 octombrie curent.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus