Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.10.2015

DW: Ex-premierul Filat riscă pușcărie pentru implicare în „jaful secolului”

DW: Ex-premierul Filat riscă pușcărie pentru implicare în „jaful secolului”

Vladimir Filat a rămas fără imunitate parlamentară. El a fost lipsit de imunitate la propunerea procurorului general, cu votul a 79 de deputați din PSRM, PCRM, PD și PL, dar și neafiliați. Fracțiunea PLDM a părăsit sala. Tot joi, 15 octombrie, deputatul PD Igor Corman a anunțat că renunță la mandatul de deputat. El a precizat că cererea a scris-o încă la 30 septembrie. Corman a declarat că se implică într-un mare proiect investițional străin.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, l-a acuzat joi frontal, la ședința Parlamentului, pe liderul PLDM Vlad Filat de implicare în „jaful secolului” și a solicitat oficial ridicarea imunității lui parlamentare, pentru a-l putea pune sub învinuire.

Vlad Filat se declară nevinovat și spune că „Moldova este un stat capturat de Vlad Plahotniuc (controversatul om de afaceri, finanțator al PDM)”. Ședința Parlamentului are loc în condiții de tensiune maximă - clădirea Parlamentului este înconjurată de mii de polițiști și protestatari pro-ruși.

„Avem probe concludente cu privire la implicarea domnului Vlad Filat în frauda bancară. Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influențarea martorilor, distrugerea probelor”, a menționat procurorul Gurin. Potrivit lui, în perioada 2010-2013, Filat, exercitând funcția de prim-ministru, a estorcat și a primit de la directorul SRL „Dufremol”, Ilan Shor, mijloace financiare, bunuri și servicii ce nu i se cuvin în valoare de 60 milioane de dolari SUA pentru a facilita încetarea controalelor inițiate la SRL „Dufremol” de către organele abilitate cu funcție de control; pentru a organiza numirea lui Ilan Shor în calitate de Consul Onorific al Republicii Moldova în Federația Rusă; pentru a asigura adoptarea de către Guvern a unei hotărâri prin care să se permită comercializarea produselor petroliere în regim duty-free - adică pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale precum și contrar acesteia”, a menționat procurorul general.
De asemenea, potrivit lui Gurin, „în intervalul 2013-2014, Filat, urmărind scopul primirii ilegale a banilor, serviciilor, altor bunuri și avantaje pentru sine și alte persoane, susținând că are influență asupra persoanelor publice și cu demnitate publică din cadrul Guvernului și altor instituții, a pretins și a primit de la Ilan Shor personal și prin intermediar, bani, servicii și alte bunuri și avantaje în valoare de peste 190 de milioane de dolari. De asemenea, Vlad Filat ar fi asigurat numirea lui Ilan Shor în funcția de președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii (una din cele trei bănci jefuite)”.

"Atâta timp cât Plahotniuc va mai fi prezent în viaţa publică, Moldova nu are viitor"
Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că în spatele scenariului care ar urma să culmineze cu arestarea sa ar sta controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, finanțatorul Partidului Democrat, care controlează Procuratura și Centrul Național Anticorupție, dar și pe liderii protestatarilor pro-ruși din fața Parlamentului. „Am fost pregătit pentru un asemenea scenariu. Acest show a fost prea scump şi mult timp pregătit. Este adevărat - pe parcursul activităţii mele am făcut foarte multe greşeli. Îmi asum responsabilitatea pentru ele", a declarat Filat. Potrivit lui, „sistemul din Republica Moldova este unul putred, controlat de o singură persoană. Această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc care încearcă prin farse, forţându-l pe acest Shor (Ilan Shor figurează ca principal suspect în furtul miliardului de dolari) să semneze o depoziție și să se eschiveze de la responsabilitate. (...) Mă adresez către cei care-l servesc pe Plahotniuc: CNA, Procuratura Generală, presa pe care o întreține: pentru mine lucrul acesta contează mult, dar mai puţin pentru fiecare dintre voi - atâta timp cât Plahotniuc va mai fi prezent în viaţa publică, Moldova nu are viitor. Spun lucrul acesta nu din răzbunare, dar în cunoştinţă de cauză", a reacționat Vlad Filat.

El nu exclude că Plahotniuc ar avea o înţelegere cu liderul pro-rus al „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, şi cu liderul comunist Vladimir Voronin privind provocarea alegerilor anticipate, pentru a deturna parcursul european al Republicii Moldova. „Sper ca jertfa care este adusă pe altar va provoca destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacţie ţara în care trăim", a adăugat liderul PLDM.

Protestatarii pro-ruși au înconjurat Parlamentul
În scurt timp s-a convocat în ședință Comisia juridică a Parlamentului pentru a examina demersul procurorului general de ridicare a imunității deputatului Vlad Filat. Pentru ridicarea imunității au votat opt membri ai comisiei. Trei au votat împotrivă, iar hotărârea a fost imediat transmisă pentru examinare Biroului permanent al Parlamentului. „În calitate de cetățean o să contribui la mersul anchetei și voi încerca, în speranța că va fi un proces echitabil și corect, dacă pot să sper că acest lucru este posibil în țara noastră deocamdată, să-mi demonstrez nevinovăția”, a menționat Vlad Filat.

Deputații socialiști au blocat toate ieșirile din Legislativ pe interior, iar manifestanții pro-ruși veghează ieșirile în exteriorul clădirii. Ei cer ca Parlamentul să voteze imediat ridicarea imunității lui Vlad Filat, în caz contrar au amenințat că vor „intra peste ei”. Ei vor ca Filat să fie scos din Parlament în cătușe. Clădirea Parlamentului este păzită de forțe impresionante de poliție și securitate. Protestatarii verifică fiecare mașină care iese din perimetrul Parlamentului, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, anunțând că deține informații sigure că Vlad Filat ar încerca să fugă în România. DW-Chișinău

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus